Urrila bloggaa: USA:n matkustuskiellolla valtava symbolinen merkitys

12.03.2020

USA:n presidentti Donald Trump ilmoitti 11.3. illalla, että USA keskeyttää matkustamisen Euroopan maista (Schengen-alueelta) 30 päivän ajaksi koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Päätös on sysännyt pörssit uuteen voimakkaaseen pudotukseen.

Ratkaisu on jälleen kerran uusi osoitus siitä, että virusepidemia sekä sen torjumiseksi tehtävät toimet ovat arvaamattomia ja talousvaikutukset suuria. Se kertoo myös sen, että epidemian varjolla voidaan päätyä toimiin, joiden kohde näyttää olevan aivan muualla kuin itse viruksessa. USA:n epidemiatilanne on jo nyt niin paljon vaikeutunut, että näin muotoilluilla matkustamisrajoituksilla ei juuri voi olla roolia epidemian leviämisen estämisessä – kotimainen ja paikallinen varautuminen ratkaisee sielläkin lopputuloksen.

Mitä päätös merkitsee?

Kansainvälisen matkustamisen määrä sekä työssä että vapaa-ajalla on muutenkin laskenut voimakkaasti virusepidemian takia. Lasku olisi joka tapauksessa jatkunut lähiviikot. Silti USA:n päättämä täyskielto on lisäisku jo muutoinkin epidemiasta pahasti kärsineille sektoreille.

Rahdin kulkemisessa vaikutuksen voi arvioida olevan vielä suurempi, sillä rahtia kulkee paljon EU-alueen ja USA:n välillä normaaleilla reittilennoilla. Kielto voikin johtaa toimitusketjujen uusiin, odottamattomiin häiriöihin sekä Euroopassa että USA:ssa.

Kaikista suurin merkitys tällä päätöksellä on kuitenkin globaalin talouden näkökulmasta – se kertoo, että lähiajat tulevat olemaan hyvin myrskyisiä. Samalla se osoittaa, että päätöksenteko epidemian torjumiseksi ei valitettavasti ole kansainvälisesti koordinoitua eikä myöskään välttämättä tehokasta viruksen patoamiseksi. Ja samalla riski taloudenkin kannalta ikäviin lisäyllätyksiin on suuri.

Koronavirus osoittaa karulla tavalla sen, kuinka tämän päivän voimakkaasti verkottuneessa taloudessa tarvitsemme kaikki toinen toisiamme. Siksi toimia epidemian taltuttamisessa pitäisi myös suunnitella tiiviissä kansainvälisessä yhteistyössä.