VM tähtää haulikolla, kirurgin veitsi riittäisi

16.05.2012

Valtiovarainministeriö esittää laajaa rajoitusta yritysten oikeuteen vähentää korkoja verotuksessa. Poliittisena tarkoituksena oli alun alkaen estää haitallinen verokeinottelu.

– Haluttiin puuttua ääri-ilmiöihin, joita korkojen laaja vähennysoikeus oli synnyttänyt. Valtiovarainministeriön esityksen lähtökohta on kuitenkin aivan toinen. Se johtaa yleiseen verotuksen kiristämiseen. Osumatarkkuus haluttuun ongelmaan on huono, tähdentää EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen.

VM:n esitys rajoittaisi korojen vähennysoikeutta yrityksiltä, jotka eivät ole keinotelleet korkojen vähennysoikeudella.

– Esitetty malli pakottaisi useimmat konsernit järjestämään rahoituksensa uudelleen. Lainasopimusten avaaminen ja uudelleen neuvotteleminen johtaa valitsevassa taloudellisessa tilanteessa aina yrityksen rahoituskustannusten nousuun. Tämä taas vaikeuttaa yritysten toimintaedellytyksiä. Ratkaisujen pitäisi olla aivan toisensuuntaisia, Pasanen painottaa.

Keskustelu korkojen vähennysoikeuden rajoittamisesta lähti liikkeelle Ruotsista, kun joidenkin yhtiöiden tulosta oli siirretty velkajärjestelyjen avulla Ruotsin ulkopuolelle. Samantyyppisiä järjestelyjä löytyi etsinnän jälkeen muutamia myös Suomesta. Järjestelyt sinällään olivat voimassa olevan lainsäädännön mukaisia.

Julkisuuden paineissa valtiovarainministeri Urpilainen totesi, että kansainväliseen verokeinotteluun on puututtava. Talouspoliittinen ministerivaliokunta tiedotti marraskuussa, että korkovähennysoikeutta ollaan tarkistamassa niin, että yhteiskunnalle haitallinen verokeinottelu saadaan kuriin. VM:n esitys ei vastaa tätä poliittista ohjausta.