Yhdeksän kymmenestä vakituisessa työsuhteessa

20.03.2015

Työelämän muutoksesta puhutaan paljon. Keskustelun perusteella voisi päätellä, että määräaikaiset tai osa-aikaiset työsuhteet olisivat jopa valloittamassa työmarkkinat. Tilastojen perusteella näin ei kuitenkaan ole.

– Jäsenyrityksissämme 91 prosenttia henkilöstöstä työskenteli loppuvuodesta 2014 vakituisessa työsuhteessa ja 9 prosenttia määräaikaisessa työsuhteessa. Työsuhteet ovat jakautuneet kutakuinkin tällä tavoin viimeisten kymmenen vuoden ajan ilman muutoksia, toteaa asiantuntija Jenni Ruokonen EK:sta.

Teollisuuden ja rakentamisen aloilla vakituisista työntekijöistä, eli niistä joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde, suurin osa työskentelee kokoaikaisesti. Palvelualoilla vakituisen henkilöstön osuus on 89 prosenttia, josta 71 prosenttia on kokoaikaisessa työsuhteessa ja 18 prosenttia osa-aikaisessa työsuhteessa.

Määräaikaiset työsuhteet ovat toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita yleisempiä julkisella sektorilla verrattuna yksityiseen sektoriin. Tilastokeskuksen mukaan julkisella sektorilla noin joka viides työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa.

Myös vuokratyöntekijöiden käyttö on EK:n jäsenyrityksissä pysynyt pitkään lähes samalla tasolla. Syksyllä 2014 noin neljännes yrityksistä oli käyttänyt vuokratyövoimaa. Yleisintä vuokratyö oli teollisuusyrityksistä, joista yli joka kolmas oli hyödyntänyt henkilöstönvuokrausta.

Tiedot perustuvat EK:n vuosittaiseen Henkilöstö- ja koulutustiedusteluun.  Otospohjaisessa tiedustelussa oli mukana 3 000 yritystä ja tiedot kerättiin loka–marraskuussa 2014.

 

Kuva: 123rf.com, yanlev