Yrittäjälähettiläs Riitta Toivanen: Ruuhka-Suomen ulkopuolella on potentiaalia!
Elämä ja elinkeinot eivät pyöri vain kasvukeskuksissa. Itä-Suomi on täynnä hyviä paikkoja asua ja tehdä kasvuliiketoimintaa, uskoo Call Waves Solutions Finlandin vetäjä Riitta Toivanen.
EK:n yrittäjälähettiläs Riitta Toivanen luotsaa 165 henkilöä työllistävää yritystä Savossa. Call Waves Solutions on erikoistunut yritysten asiakaspalveluprosessien kehittämiseen ja monikanavaisiin contact center -ulkoistuspalveluihin. Toimipisteet sijaitsevat Kuopiossa, Varkaudessa ja Mikkelissä, ja lisäksi moni tekee etätöitä kotoa.
Riitta Toivanen haluaa kyseenalaistaa ajatuksen siitä, että kaikkien pitäisi pakkautua pääkaupunkiseudulle, missä asumiskustannukset vain nousevat.
– Nykyteknologian avulla töitä voi tehdä missä tahansa, eikä työn perässä tarvitse muuttaa. Itä-Suomessa pystyy saavuttamaan samalla palkalla korkeamman elintason ja sujuvamman arjen, joten olisi hienoa jos osaavat ihmiset jäisivät tai tulisivat tänne tekemään töitä, Toivanen sanoo.
Digitalisaatio on avannut ennennäkemättömiä mahdollisuuksia tehdä työtä mistä päin Suomea tahansa. Call Waves Solutions on onnistunut pistämään kampoihin muuttotappiotrendille.
– Uudet teknologiat, robotisaatio, automatisaatio ja tekoäly luovat jo tänä päivänä mahdollisuuksia uusien työpaikkojen synnyttämiseen. Nyt pitäisi osata muuttaa omaa ajattelutapaa ja alkaa hyödyntää uusinta tekniikkaa.
Kotiseutuhenkeä ja joukkovoimaa
Toivanen uskoo, että pienet paikkakunnat saadaan nousuun yhteen hiileen puhaltamalla ja fiksulla joukkuepelillä.
– Meidän olisi tärkeää kyetä yhdistämään voimavarat uudella tavalla yli kuntarajojen ja toimialojen. Osaoptimoinnin sijaan on syytä katsoa isoa kuvaa ja yhteistä etua pitkällä tähtäimellä. Verkostoituminen on muotisana, mutta se on tänä päivänä myös elinehto.
Riitta Toivanen herättää keskustelua myös siitä, kuinka elinkeinopolitiikan ja yrityspalveluiden fokus on viisasta suunnata.
– Yksinyrittäjät ja startupit ovat tärkeitä. Kuitenkin työllisyyden ja kuntatalouden näkökulmasta avainasemassa ovat työpaikkoja luovat pk-yritykset. Suurin osa viime vuosien uusista työpaikoista on syntynyt yli 10 hengen yrityksiin. Näiden pitkän linjan pk-yritysten ei saa antaa tuntea itseään väliinputoajiksi, kun julkisia yrityspalveluita suunnataan.
Oman seudun vetovoimaan vaikuttaa toki myös se, millaisella sujuvuudella luvitusta, kaavoitusta ynnä muuta julkista byrokratiaa pyöritetään.
– Välillä tuntuu, että viranomaiskäytännöt vaihtelevat kunnasta toiseen. Myös valtion toimijat tulkitsevat määräyksiä ja pelisääntöjä eri lailla riippuen siitä, keneltä kysyy ja missä toimitaan.
Iso ongelma myös Savossa on osaajapula. Call Waves Solutions on kääntänyt kaikki kivet, jotta se on löytänyt oikeat tekijät kasvavalle bisnekselle.
– Viime vuonna toteutimme pari isoa rekrytointikampanjan yhdessä TE-toimiston kanssa, minkä johdosta onnistuimme palkkaamaan noin kolmisenkymmentä uutta työntekijää täällä Itä-Suomessa. Tulos ylitti odotukset, mutta paljon panostusta se kyllä vaati.
Käytännön ratkaisuja ja luovaa ajattelua
Elinkeinon edellytykset ovat usein hyvinkin konkreettisia ja arkisia. Riitta Toivanen tuo esimerkkinä tietoliikenneyhteydet. Olisi tärkeää, että maaseudullakin oltaisiin 5G-verkkoyhteyden äärellä, jotta työn tekeminen olisi joka paikassa mahdollista.
Niin it-infraa kuin toimitiloja kannattaisi hyödyntää luovasti. Toivanen antaa esimerkin:
– Kuntaliitosten takia monella paikkakunnalla on jäänyt tyhjilleen vanhoja kunnantaloja ja muita toimitiloja. Nehän kannattaisi ottaa fiksusti uuteen hyötykäyttöön. Niistä voisi tehdä vaikkapa syrjäseutujen ”toimistohotelleja”, jolloin ihmisten ei tarvitsi ajaa työmatkoja suuriin kaupunkeihin. Säästettäisiin ajan ja rahan lisäksi vielä ympäristöäkin.
Pienten paikkakuntien elinvoima ei ole siis kiinni pelkästä maantieteellisestä sijainnista. Yhtä tärkeää on positiivinen asenne ja oivaltava mieli!
[kainalojuttu]
Tutustu myös muiden yrittäjälähettiläidemme viesteihin Suomen päättäjille:
Iris Mäkinen (Mäntän Klubi Oy):
Rakennemuutos on mahdollisuus
Peter Fredman (Fredman Group):
Digitalisaatio on jokaisen pk-yrityksen ulottuvilla
Tomi Lantto (Antell-Ravintola):
Neljä lääkettä työllisyyden parantamiseksi
Pirjo Pystykoski-Sopanen (Lennol Oy):
Kotiseudun yrittäjämyönteisyys on valtava voimavara
Jari Lainio (Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta):
Aikarajat viranomaisten lupakäsittelylle
Maria Hanho (Vaissi Oy):
Maaseudulla tarvitaan uutta ajattelua henkilöstöpulan ratkaisemiseen
Tuomas Pere (Pintos Oy):
Kasvuyrityksen rahoitus on kannattava sijoitus yhteiskunnalle
Kari Jussi Aho (Rukakeskus / Pyhätunturi Oy):
Suomalainen omistajuus kantaa yhteiskuntaa
Tuomo Rönkkö (Endev Oy):
Innovaatioasennetta kuntiin, yrityksiin ja Suomen politiikkaan
Kirsi Naamanka (Kilta Henkilöstöpalvelu Oy):
Nostetaan työ ja työnteko arvoonsa!
EK:n yrittäjyystavoitteet eduskuntavaaleissa:
Lue lisää verkkosivuilta ja julkaisusta (”Tie auki työllistäville pk-yrityksille”)
Jatketaan keskustelua: #yrittäjyys2019