Yrittäjän päivän teemana maaseudun vihreät elinkeinot

05.09.2014

Suomen 260 000 yrittäjää ansaitsevat juhlapäivänsä 5.9. Elinkeinoelämän järjestöt, verkostot, kouluttajat ja tietysti itse yrittäjät ovat tänään koolla Helsingin pääjuhlassa sekä kymmenissä alueellisissa tapahtumissa.

Tänä vuonna Yrittäjän päivän teemana ovat maaseudun vihreät elinkeinot. Niihin perustuvat tuotanto-, jalostus- ja jakeluketjut työllistävät Suomessa lähes 400 000 ihmistä.

Maaseudun pienyritykset tuottavat ruokaa, puuta ja uusiutuvaa energiaa sekä monipuolisesti tuotteita ja palveluita. Kasvavia aloja maaseudulla ovat mm. energiayrittäjyys, elintarvikkeiden jatkojalostaminen ja hevostalouteen liittyvä toiminta. Myös ns. green care eli luontoon ja eläimiin perustuvat hoiva- ja virkistyspalvelut ovat maaseudun tulevaisuuden tuotteita.

Maaseudulla kasvuyrittäjyys toteutuu monesti useamman yrityksen kautta ja niin sanottu portfolioyrittäjyys on erittäin tavallista. Tämä on tyypillistä erityisesti harvaan asutulla maaseudulla, jossa yksittäisen yrityksen kasvumahdollisuudet tietyllä toimialalla saattavat olla rajalliset.

Kansallista yrittäjän päivää vietetään vuosittain 5. syyskuuta. Tavoitteena on korostaa yrittäjyyden merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa sekä sytyttää nuoriin yrittäjyyden kipinä. Kipinää tarvitaan, sillä nälkäisille yrittäjänaluille on tarjolla paljon uusia mahdollisuuksia. Tällä hetkellä esimerkiksi omistajanvaihdokset koskettavat noin 14 000 työnantajayritystä, joista monella jatkaja ei ole vielä tiedossa.

Yrittäjän päivä on kasvanut monipuoliseksi valtakunnalliseksi teemapäiväksi, jota vietetään ympäri maan lukuisissa paikallisten yrittäjien, järjestöjen ja oppilaitosten yhteistilaisuuksissa. Tapahtumien kirjo on laaja aamubrunsseista yrittäjäiltamiin sekä nuorten yrittäjyysleireistä yritysvierailuihin. Nuorille yrittäjyyttä esitellään varteenotettavana uravaihtoehtona.

Yrittäjän päivän taustalla toimii Yrittäjän Päivä -säätiö, jossa ovat edustettuina kaikki elinkeinoelämän järjestöt. Säätiön puheenjohtajana toimii yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki. Tämänvuotisen pääjuhlan isäntänä toimi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.