Yritysten luottamus talouteen on edelleen alamaissa

29.07.2013

– Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit pysyivät heinäkuussa lähes ennallaan, ja vaisu suhdannekuva on jatkunut. Kaikkien toimialojen luottamus on uusimpien tulosten mukaan pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

-Palvelualojen indikaattori parani hieman, kun myynnin odotetaan jatkavan loivassa kasvussa. Vähittäiskaupan yritysten luottamus heikkeni kuitenkin edelleen.

Teollisuuden luottamus on pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Tilauskanta on alle keskimääräisen ja tuotannon odotetaan pysyvän lähes ennallaan. Varastot kasvoivat aavistuksen heinäkuussa. Heinäkuun saldoluku on -7, kun kesäkuun tarkistettu saldoluku oli -6. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2.

Rakentamisen luottamus pysyi selvästi miinuksella. Tilauskanta on alle normaalin ja henkilöstön määrän ennustetaan vähenevän. Uusin saldoluku on -17, kun kesäkuun lukema oli -18. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on -6.

Palvelujen luottamusindikaattori elpyi hieman, mutta se on silti alle tavanomaisen. Myynti kasvoi heinäkuussa hieman, ja sen odotetaan jatkavan loivaa nousua lähikuukaudet. Heinäkuun saldoluku on +7 (kesäkuun tarkistettu lukema +1) ja pitkän aikavälin keskiarvo +15.

Vähittäiskaupan luottamus heikkeni aavistuksen heinäkuussa. Myyntiodotukset ovat varsin heikot, ja myynnin volyymin ennustetaan laskevan lähikuukausina. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on -10, kun edelliskuun tarkistettu lukema oli -8. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on 0.