Yritysvaltuuskunta vauhdittaa Saudi-Arabian kauppaa

15.02.2013

Useilla suomalaisilla toimialoilla on erinomaiset mahdollisuudet päästä Arabian niemimaan suurimmille markkinoille, kerrotaan EK:n tuoreessa Prima-lehdessä. Pääministeri Jyrki Katainen ja kauppavaltuuskunta vauhdittavat suomalaisyritysten vientiä vierailemalla maaliskuussa Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabian odotetaan lisäävän lähivuosina merkittävästi investointejaan öljyntuotantoon ja -jalostukseen sekä petrokemiaan, koska öljy pysyy kalliina. Öljyn kulutus kasvaa maailmanlaajuisesti etenkin Kiinassa ja Intiassa.

Saudi-Arabian hallussa on noin viidennes maailman tunnetuista öljyvaroista, arviolta 264 miljardia barrelia. Öljysektori muodostaakin 90 prosenttia maan viennistä ja 75 prosenttia valtion tuloista.
Myös runsaiden kaasuesiintymien ja lähes koskemattomien mineraalivarojen hyödyntäminen käynnistyy lähivuosina.

Suhteet ja tuote ratkaisevat

Öljyn maailmanmarkkinahinta heijastuu Saudi-Arabian talouskasvuun. Julkisissa projekteissa ja hankinnoissa suositaan oman maan yrityksiä, mutta oikean partnerin suhteet ja tuote ratkaisevat yhä enemmän.

Suomalaisilla lasketaan olevan hyviä mahdollisuuksia energiasektorilla. Voimalaitokset ja niiden huolto, sähkönsiirtoverkostot sekä erilaiset ympäristöystävälliset energiantuotantotavat tarjoavat bisnesmahdollisuuksia.

Tietoliikenne- ja tietotekniikkasektorit kokonaisuudessaan kasvavat maassa voimalla. Erilaiset eBanking- ja muut sähköiset sovellukset valtaavat alaa. Myös vakuutusala on kasvussa.
Korkeaa teknologiaa tarvitaan myös turvallisuussektorilla. Asiakkaina ovat muun muassa armeija, maahantuloviranomaiset, pankit, kauppakeskukset ja yksityisasunnot.

Opetusreformi kasvattaa koulutusmarkkinoita

Myös suomalaisesta koulutusosaamisesta on kasvamassa uusi ja kiinnostava vientituote. Kohdemarkkinamaista kärjessä on nimenomaan Saudi-Arabia, jossa on käynnissä suuri yhteiskunnallinen muutos ja laaja kokonaisvaltainen opetusreformi.

Perusrakentamisessa ei ole suomalaisille markkinoita, mutta korkeamman teknologian sektoreilla paljonkin. Esimerkiksi konsulttipalveluille, arkkitehtitoimistoille, prosessi-, laite- ja materiaalitoimittajille, LVI- sekä energiaa säästäville ratkaisuille löytyy markkinoita.

Myös elintarvikesektorilla sekä terveydenhoidon ja ympäristönsuojelualoilla on paljon mahdollisuuksia.

Kaivossektori on aivan oma lukunsa. Saudi-Arabian, Omanin ja Jemenin yli 500 miljoonaan tonnin fosfaatti-, rauta-, bauksiitti-, kupari-, ja sinkkivarojen projektit, kaivoskoneet ja kaivosten operointi tarjoavat mittavia bisnesmahdollisuuksia.

Ulkomaisille investoinneille verohelpotuksia

Ulkomaisille investoinneille ja uudelle teollisuustuotannolle myönnetään etuja muun muassa verotuksessa ja tulleissa, sekä edullisia lainoja ja tontteja. Voittojen kotiuttamisessa ja valuutansiirrossa ei ole rajoituksia. Ulkomaisten yritysten toimintamahdollisuudet paranevat byrokratiaa vähentävien lakiuudistusten, yksityistämisen sekä osaamisen kehittymisen ansiosta.

Ulkomaalaisten palkkatuloja ei veroteta. Ulkomaalaiset voivat omistaa perustamansa yhtiön sataprosenttisesti.