EK kehittää sopimusyhteiskuntaa uudistamalla sitä

EK haluaa jatkossakin kehittää suomalaista sopimusyhteiskuntaa viemällä päätöksentekoa ensivaiheessa liittotasolle. Perimmäisenä tavoitteena on asioista sopiminen työpaikoilla.

EK uudisti sääntönsä viime vuonna. Emme tee jatkossa jäsenliittojamme velvoittavia sopimuksia eli vaikkapa keskitettyjä palkkaratkaisuja. Loogisena jatkona tällä viikolla ilmoitimme luopuvamme sääntömuutoksen alaan kuuluvista keskusjärjestösopimuksista, joita on vuosikymmenten aikana tehty runsaat 20. Samalla jäsenliitot  ilmoittivat jatkavansa näitä sopimuksia TES -kauden loppuun. Syytä dramatiikkaan ei ole.

Valtaosassa TES -sopimuksista on kirjattuna ne asiat, jotka olivat myös irtisanotuissa keskusjärjestösopimuksissa. Tämäkin vahvistaa sen, ettei syytä hermostumiseen ole.

Suomi kaipaa uudistuksia monella rintamalla. Me EK:ssa uskomme, että keskitetyt ratkaisut eivät toimi nykyisenkaltaisessa globalisoituneessa maailmassa. Siksi ensivaiheessa tulee sopiminen viedä liittotasolle, jossa eri toimialojen erilaiset tarpeet tunnetaan paremmin.

Samalla uskomme, että paikallinen sopiminen – se että asioista enenevästi  neuvotellaan ja sovitaan työpaikoilla – parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja työllisyyttä. Siitä hyötyvät kaikki suomalaiset.

EK ei ole radikalisoitumassa. Päinvastoin. Toimimme päätöstemme mukaisesti, jotka olemme viestineet avoimesti.

 

 

 

Kommentit 3

3 vastausta artikkeliin EK kehittää sopimusyhteiskuntaa uudistamalla sitä
 1. Wuhuu sanoo:

  Se vaan on kumma kun nykyään ei olla valmiita maksamaan palkkaa duunarille.

 2. Tapani sanoo:

  Ollaan valmiita mutta millä hinnalla, ensin romutetaan yleissitovuus, sitten aiheutetaan sekaannusta AY-toimintaan, lisätään matalapalkkausta ei-matalapalkka-aloille, että saadaan kantaväestö kilpailemaan maahanmuuttajien kanssa sopimuksettomista töistä ei millään korvauksella. Muistakaa Häkämiehen, Esko Ahon, Matti Vanhasen nimet ja lisäksi SSS-hallitus, maustettuna Vapaavuorella, Bernerilla ja Orvolla kun alkaa 1918-vuoden tapailut..

 3. Henrildo sanoo:

  On kyselty mihin EK:a tarvitaan jatkossa. Se ei ole minullekkaan auennut, mutta olennainen kysymys ei ole kerhonne tarpeellisuus. Olette tehneet hyvää lobbuatyötä omistajien tilipussin täydentämiseksi ja seuraavaksi onkin vetämässä viimeinen hokkuspokkustemppu, jolla suuryritysten osinkotutot saadaan vielä plussan puolelle.

  Väistämätön on kuitenkin tälläkin kertaa kulman takana: jossain vaiheessa tulee se vaihe, että investointitarpeen parikymmenvuotinen alimitoitus realistoituu ja kotimainen suuryriys muuttuu tarpeettomaksi. Minä kuluttajana en tarvitse suomalaisen yrityksen logolla varustettua bangladestilaista roskaa yhtään sen enempää, kun tarvitsen kiinalaisella logolla varustettua bangladeshilaista roskaa. Se on roskaa, vaikka ette maksaisi suomalaiselle toimistotimolle, tai virolaiselle datasalin vahtimestarille sentin jeniä.
  Se on aivan taivaan sama minkälaisella sopparilla olette saaneet tukityöllistetyn pyörimään ilman irtisanomissuojaa, jos koko tuotteella ei ole mitään käyttöä. Uudistamiseksi kutsuminen ehkä kaikkien muiden paitsi Häkämiehen älykkyyden aliarvioimista. Yara-Häkämiehen substanssiosaaminen perustuu johonkin harhaan hänen älykkyydestään. Häkämies on hiton kallis mies kotimaiselle tuotannolle. Yksi historian kalleimmista.

Kommentoi