Blogissa: Bryssel lupaa energiatehokkuuteen niin keppiä kuin porkkanaa

18.06.2015

Komissaari Cañete ennakoi ”vakavia seurauksia”, jos energiatehokkuusdirektiivin vaatimukset eivät toteudu, kirjoittaa EK:n Brysselin toimiston asiantuntija Salla Ahonen.

Salla Ahonen seuraa EK:n Brysselin toimistossa mm. energia- ja kauppapolitiikkaa.

Salla Ahonen seuraa EK:n Brysselin toimistossa mm. energia- ja kauppapolitiikkaa.

Tällä viikolla Brysselissä on tavallistakin enemmän energiaa. Meneillään on energia- ja ilmastoasioiden ykköstapahtuma, European Sustainable Energy Week (EUSEW).

Avajaistilaisuudessa tarkasteltiin EUSEW-teemaviikon kymmenvuotistaivalta. Eteenpäin on menty. Sitten edellisvuoden teemaviikon on tapahtunut isoja käänteitä, kun EU on lyönyt lukkoon 2030-tavoitteensa ja Energiaunionin suuntaviivoja on julkistettu.

Avauspuheenvuorossaan energiakomissaari Cañete vannoi energiatehokkuuden nimiiin. Lisäkapasiteetista voidaan keskustella vasta, kun kaikki energiatehokkuustoimenpiteet on käyty läpi. Komissio aikookin tehostaa energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa. Tiedossa on kuulemma ”vakavia seurauksia” niille, jotka eivät vaatimuksia noudata.

Komissaari nosti rakennussektorin esille esimerkkinä alasta, jolla on paljon petrattavaa. Eurooppalainen rakennuskanta ei nykyisellään ole erityisen energiatehokasta ja tähän aiotaankin saada parannus. Jatkossa rakennusten ei ole ainoastaan tarkoitus olla energianeutraaleja, vaan tavoitteena ovat rakennukset, jotka tuottavat energiaa enemmän kuin kuluttavat. Tässä varsinkin lämmitys ja jäähdytys ovat tärkeässä roolissa.

Komissaari otti puheeksi myös tuotteiden energiatehokkuuden ja totesi merkittäviä säästöjä saavutetun. Jo vuosia Brysselissä elinkeinoelämää puhuttanut energiamerkintäkin nostettiin esiin. Yleisö antoi spontaanit aplodit komissaarin mainittua, että hämmentäväksi koettua A+++ -merkintää aiotaan selkeyttää.

Lopuksi muistettiin toki mainita sekin, että komissio tekee nykyään tiivistä ja tehokasta yhteistyötä myös energia-asioissa. Tässä komissaari Cañete mainitsi esimerkkinä liikenteen energia-asiat, joita hän pohtii yhdessä komissaarikollegoidensa Bulcin (liikenne) ja Bieńkowskan (mm. teollisuus ja sisämarkkinat) kanssa. Eräänlaista tehokkuutta tämäkin!

Bryssel on nyt tulvillaan kestävän energian teemaviikon tilaisuuksia. On sähköä, uusiutuvaa energiaa, kaupunkeja ja vaikka mitä. Ja palkintojakin on jaettu. Ehkä jo ensi vuonna finaaleista löytyy taas suomalaisiakin yrityksiä?

Lue lisää energisestä viikosta: http://www.eusew.eu/