Blogissa: Paloharjoitus Brysselissä

EK:n tiedottaja pääsi varmistumaan Brysselin komennuksellaan, että palomuurit todella toimivat.

Vietän viitisen viikkoa EK:n Brysselin-toimistossa, jonne oma kotiyksikköni EK:n Viestintä minua lainasi projektitehtäviin mm. EU-linjauksia julkistamaan.

Parin viikon kokemuksella arki oli jo ehtinyt mukautua paikalliseen rytmiin, kun Brysselin pomoltamme Janica Ylikarjulalta odottamatta tuli kalenterimerkintä otsikolla ”Paloharjoitus”.
Paloharjoitus Brysselissä..? Janican järjestämänä? Ensin epäilin tämän olevan hienotunteinen peitenimi kehityskeskustelulle tai peräti pomon puhuttelulle. Totuus selvisi, kun sireenit toden totta laukesivat torstaina ujeltamaan.

Brysseliläinen paloharjoitus eteni ripeästi ja systemaattisesti. Toimistokompleksi vyöryi sujuvasti syysaurinkoon Rue de Cortenberghille. Samaan aikaan evakuointiyhdyshenkilöt kävivät varmistamassa kerrokset tyhjiksi.

Työpisteelle palattuani tuli mieleen, että paloharjoitushan on mitä brysseliläisin aktiviteetti. Kriisivuosien aikana tulipalojen sammuttamisesta ja palomuurien rakentamisesta on tullut EU-pääkaupungin ydinosaamista. Jopa siinä määrin, että EU on toisinaan vaikuttanut puhtaalta kriisinhallintaorganisaatiolta.

Tähän viittasimme myös EU-linjauksissamme. Pakolaiskriisi tulee totta kai hoitaa tehokkaasti ja turvanpaikansaajat kotiuttaa onnistuneesti, mutta kriisimoodiin ei voi jäädä pysyvästi. On pakko saada fokus polttaviin kysymyksiin, jotka ratkaisevat EU:n tulevaisuuden: kuinka uudistamme Euroopan vetovoimaiseksi maanosaksi, joka kykenee tarjoamaan työtä ja hyvinvointia kansalaisilleen?

Tänään on siis varmistettu, että pahan päivän varalle luotu pelastussuunnitelma toimii. Palomuurit ovat paikoillaan ja hätäuloskäytävät on merkitty. Ei kun takaisin hommiin. EU-raporttimme sanoin: nyt pragmaattisin askelin kohti Euroopan uutta kasvua!

Paloharjoittelemassa Brysselin toimiston Véronique Legros, Janica Ylikarjula, Aino Salmi ja ET:n Pertti Salminen. Salla Ahonen ja Ilari Kallio olivat estyneet paloharjoittelemasta ollessaan samaan aikaan valvomassa etua.

Paloharjoittelemassa Brysselin toimiston Véronique Legros, Janica Ylikarjula, Aino Salmi ja ET:n Pertti Salminen.

Ala-aulan Mustaori oli tiettävästi ainoa, joka uhmasi evakuointikäskyä. Paloharjoituksen päätyttyä se löytyi kuitenkin hyväkuntoisena vartiopaikaltaan.

Ala-aulan Mustaori oli tiettävästi ainoa, joka uhmasi evakuointikäskyä. Paloharjoituksen päätyttyä se löytyi kuitenkin hyväkuntoisena tutulta vartiopaikaltaan.