Ei ihme, että mepin tehtävät kiinnostavat ministereitä

27.01.2014

Viime päivinä on hämmästelty suomalaisministereiden ja komissaarin lähtöä EU-vaalikisaan. On ihmetelty, miksi he haluavat lähteä ”rivimepiksi”. Europarlamentaarikkoja on kuitenkin moneen junaan ja kokenut poliitikko asettaa riman taatusti korkealle. Rivimepiksi tuskin kukaan tähtää.

Sillä, mihin eurooppalaiseen poliittiseen ryhmään meppi kuuluu, on paljon merkitystä. Tällä hetkellä suurimpia ja vaikutusvaltaisimpia eurooppalaisia ryhmiä ovat keskustaoikeistolainen EPP (Kokoomuksen ja Kristillisten mepit) sekä sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D. Toisaalta pienemmät ryhmät kuten keskustaliberaali ALDE (Keskustan ja RKP:n mepit) ja vihreät Greens ovat saaneet joidenkin merkittävien lainsäädäntöhankkeiden tärkeän esittelijän tehtävän itselleen tai ne ovat olleet parlamentin kannanmuodostamisessa vaa’ankieliasemassa.

Eurooppalaisten poliittisten ryhmien toiseen äärilaitaan kuuluvat sitoutumattomat, ilman ryhmää olevat mepit ja tai melko pienet, vähän vaikutusvaltaa omaavat ryhmät.

Euroopan parlamentti on monesti näyttänyt valtaansa ja vienyt komission ehdotusta toiseen suuntaan tai paljon alkuperäistä pidemmälle.

Yksittäisen lain kohdalla mepillä voi olla tärkeä asema parlamentin esittelijänä tai varjoesittelijänä, jolloin hän pääsee usein jäsenmaita edustavan neuvoston ja komission kanssa samoihin pöytiin hieromaan sopua. Tällöin pieni joukko meppejä on mahdollisesti päättämässä erittäin merkittävistä asioista.

Vahvan aseman luominen parlamentissa ei edellytä aina pitkää poliittista uraa. Suomalaismepeistäkin on aikojen saatossa löytynyt hyviä esimerkkejä henkilöistä ja heidän avustajakunnastaan, jotka ovat aktiivisuudella ja pienempien hankkeiden hyvällä hoitamisella näyttäneet kyntensä ja saaneet sitä kautta lisää vastuuta. Tähän tarvitaan osaamista, yhteistyökykyä ja kielitaitoa sekä valtavasti työtä.

Vaikutusvallan näkökulmasta meppien skaala on todella laaja. Toivottavaa on, että tulevassa 751 europarlamentaarikon muodostamassa parlamentissa Suomesta valitut 13 meppiä ovat osaamiseltaan ja aktiivisuudelta kärkijoukkoa. Tällä tavoin he pääsevät vaikuttamaan merkittävästi 500 miljoonan EU-kansalaisten elämään ja eurooppalaisen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin sekä sitä kautta maanosamme tulevaisuuteen. Euroopan parlamentin jäsenyydessä on kyse kovan luokan pestistä!