Eurooppa – muovien huippua

11.04.2014
Vesa Kärhä, toimitusjohtaja, Muoviteollisuus ry

Vesa Kärhä, Muoviteollisuus

Paperi keksittiin kauan sitten Kiinassa, mutta muovien tieteellisen pohjan laski saksalainen Hermann Staudinger ja ensimmäisen synteettisen muovin patentoi belgialaissyntyinen Leo Baekeland vuonna 1907, tosin silloin jo USA:han siirtyneenä.

Muovien ansiosta kulutustuotteita, hygieniaa ja ylipäätään tekniikkaa on saatavilla käytännössä ihan kaikille.  Monet välttämättömät tehtävät ovat muovien avulla tehokkaampia suorittaa. Kätevät elintarvikepakkaukset sekä muut perustoimintoja yksinkertaistavat muovituotteet vapauttavat suunnattomasti ihmisten aikaa sekä muita korvaamattomia resursseja, joita sitten kukin voi käyttää tarpeidensa mukaan. Jopa ikäluokkien väliset erot tasoittuvat jonkin verran muovituotteiden tuodessa ikääntyneiden ja sairaiden ihmisten elämään uusia mahdollisuuksia liikkua ja voida paremmin.

Eurooppa satsaa kovasti pysyäkseen nimenomaan uusimman muoviteknologian terävimmässä kärjessä. Ja niin pitääkin tehdä. Unionin tiedeohjelmien satsaukset kohdistuvat sekä materiaalikehitykseen että valmistustekniikkaan. Ei saa myöskään unohtaa muovijätteiden hyötykäytön teknistä edistämistä.  Kiinan kasvukivut ovat jo palauttaneet muovialan yrityksiä takaisin varmaan tasaiseen Eurooppaan. Ruokkikaa nyt ihmeessä tätä orastavaa hyvää kehitystä ja ohjatkaa näitä paluumuuttajia Suomeenkin! Toivoisin näkeväni jatkossakin maailman markkinoilla Suomessa valmistettuja korkeatasoisia muovituotteita.

Vesa Kärhä
toimitusjohtaja
Muoviteollisuus ry