Eurooppalaisista pihatalkoista kansainväliseen toimintaan

18.03.2014
Timo Jaatinen

Timo Jaatinen, Metsäteollisuus (kuva Metsäteollisuus)

Euroopan unionin yksipuolinen ilmastopolitiikka maailmanlaajuisessa ilmastonmuutoksen torjunnassa muistuttaa pihatalkoita. Pihatalkoissa vähemmistö tekee enemmistön työt. Enemmistö seuraa aherrusta katseella ja sotkee paikat.

EU on tiukkoine ilmastotavoitteineen talkooharavan varressa yksin. Euroopalla ei ole omaa ilmastoa mitä pelastaa eikä ilmasto-ongelmaa voi ratkaista sooloilemalla omiaan.

EU:n yksipuoliset tavoitteet voivat johtaa hiilivuotoon, jossa eurooppalainen teollisuus näivettyy samalla kun tuotanto siirtyy löysemmän ilmastopolitiikan maihin. Siinä häviävät sekä ilmasto että eurooppalainen hyvinvointi.

Asian on värikkäästi nostanut esille myös energiakomissaari Günther Oettinger. Hänen mukaansa pitää olla tyhmä tai ylimielinen uskoakseen, että EU voi yksipuolisesti pelastaa ilmaston, koska EU:n osuus globaaleista päästöistä vuonna 2030 on noin 4,5 prosenttia.

Jotta päästöt todella vähenisivät, on ilmastosopimukseen saatava mukaan kaikki merkittävät päästöjä aiheuttavat maat. Sopimuksessa on sitouduttava tasapuolisiin ja konkreettisiin tavoitteisiin. Muutoin talkoot jatkuvat ja päästöt kasvavat.

Timo Jaatinen
toimitusjohtaja
Metsäteollisuus ry