Ilkka Oksala: Tukilakkoasetta käytetään vastuuttomasti

28.11.2015

Entinen työministeri ja  SAK:n entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Lauri Ihalainen sanoi perjantaina (27.11.) Maikkarin uutisissa, että tukilakon käyttäminen edellyttää vastuullisuutta, jotta niiden yhteiskunnallinen hyväksyttävyys säilyisi. Tässä Ihalainen osuu juuri oikeaan. Tukilakkoase on niin merkittävä, että sen käyttö edellyttää vastuullisuutta.

Tämän vastuullisuuden on osa palkansaajaliikkettä nyt unohtanut. Joka päivä joku liitto ilmoittaa tukilakoista, jolla pyritään vaikuttamaan Postin työriitaan. Tästä Suomen taloudelle ja suomalaisten työllisyydelle syntyvät vahingot uhkaavat muodostua merkittäviksi.

Postin työriita tulee oikeasti ratkaistuksi vain valtakunnansovittelijan johtamissa neuvotteluissa osapuolten kesken. Ulkopuolisia häiriköitä ei riitaan tarvita.

Useissa maissa, kuten Saksassa ja Tanskassa, on suhteettoman suuret tukilakot kokonaan kielletty. Viime päivien tapahtumat osoittavat, että niin pitäisi meilläkin tehdä. Työrauhalainsäädäntömme on ehdottomasti vanhentunut. Sitä pitää muuttaa paremman työrauhan turvaamiseksi.