Jaksavatko talouden idut kasvaa?

18.05.2016

Suomen talous on edennyt parempaan suuntaan oikeastaan viime vuoden alusta lähtien. Varsinaisesti kasvuun havahduttiin kuitenkin vasta kuluvan vuoden helmi-maaliskuussa, kun Tilastokeskus julkisti parempaan suuntaan korjatut luvut viime vuoden kehityksestä. Vuonna 2015 kasvu ylsi kohtalaiseen 0,5 prosentin lisäykseen edellisvuodesta ja viimeisellä neljänneksellä nousua oli vuodentakaisesta jo 0,8 prosenttia.

Kasvu syntyi kotimarkkinoilla pääasiassa yksityisen kulutuksen voimin. Korkeista työttömyysluvuista ja maltillisista palkankorotuksista huolimatta palkkasumma on pysynyt kasvussa. Se on puolestaan pitänyt kulutuskysyntää yllä. Hienoista kasvua selittävät myös kotitalouksien säästämisen vähentyminen, velallisten lyhennysvapaat sekä vakaiden eläketulojen varassa elävien eläkeläisten lisääntyminen. Myös verotulot ovat kasvaneet odotettua paremmin ja tämä on osaltaan kaventanut  julkisen talouden alijäämiä.

Kulutuksen kasvu on heijastunut palvelualoille mm. kauppaan sekä majoitus- ja ravitsemustoimintaan. Erityisesti lisääntyi myös informaatio- ja viestintäala, vaikka viime vuoden sisällä kasvu ehti jo hiukan hiipuakin.

Isojen hankepäätösten ansiosta ovat myös investoinnit lisääntymässä, mutta niiden vaikutus nähdään paremmin vasta kun tarkempia tietoja kuluvan vuoden kehityksestä julkistetaan. Rakentaminen alkoi kuitenkin elpyä jo viime vuoden alusta lähtien.

Vienti kangertelee

Viennissä ja teollisuustuotannossa odotettua elpymistä ei ole vielä nähty. Tuoreimmat tiedot viennistä ja tuotannosta ovat maaliskuulta, mutta niissä ei näy vieläkään nousua.  Palveluiden viennissä kehitys on hiukan parempi. Talouden rakenteen kannalta on merkitystä myös sillä, että tuonnin vähentyessä kauppataseen alijäämät kutistuivat ja kauppa alkaa olla nyt tasapainossa.

Teollisuuden kuvaaja viipottaa hiukan alaviistoon, sillä yksin kotimarkkinat eivät jaksa pitää tuotantoa edes entisellä tasolla. Kasvussa on kuitenkin mm. kulkuneuvojen ja metallien tuotanto.

Etsivä löytää hyvää jopa viennistä

Tarkka nyhtäjä voi löytää viennistäkin jotain myönteistä. Kulkuneuvoteollisuus on omassa yksinäisyydessään kasvanut jo pitkään autonviennin ansiosta. Teknologiateollisuudessa oli muillakin aloilla pientä starttia, mutta vienti on kuluvan vuoden alussa takellellut.

Metsäteollisuudessa on puutavaran ja paperin vienti kääntynyt kasvuun. Hienoinen muutos jää helposti kuukausittaisen vaihtelun alle, mutta kuukausittaiset arvot saavat toistuvasti edellisvuotta korkeampia lukemia. Myös viimeisen 12 kk:n yhteenlaskettu paperin vienti on yli 4 % vuoden takaista runsaampaa. Samanlaista vaivihkaista nousua voi havaita myös kemianteollisuuden aloilla. Öljytuotteiden valmistus on kuitenkin kehittynyt heikosti.

Viennin ja teollisuustuotannon kehitys on siis ollut heikkoa, mutta mukaan mahtuu kohtalaisesti kasvaviakin aloja. BKT:n kehitys on puolestaan hivenen parempaa, koska kulutuskysyntä sinnittelee ja pitää palvelusektoria pystyssä. Kasvuennusteet ovat vaatimattomia, mutta näyttää ensimmäistä kertaa vuosiin siltä, että niitä ei ehkä jouduta alentamaan rajusti vuoden kuluessa.

suhdannekehitys kuukausitilastoissa

Viikon kysymys: Mitä tarkoitetaan kotimaisella kysynnällä?

Viikon kuva-animaatio: Valtion verotulot kasvussa alkuvuodesta 2016