Jari Huovinen bloggaa: Messiä parempi

Isäni on astronautti ja äitini ninja jo toisessa polvessa. Molemmat ovat ammattinsa valioita. Itsekin olen melko hyvä kaikessa mitä teen. Saatan olla jopa Lionel Messiä parempi jalkapalloilija. Täyttä varmuutta asiasta ei kyllä ole, koska emme ole koskaan pelanneet vastakkain. Jääkiekkoa pelaisin taatusti jo änärissä, jos vain osaisin luistella hiukan paremmin.

Muun muassa tällaisia pohdintoja on tullut esiin keskusteluissa lasteni kanssa. Seuraamme kaikki intohimoisesti urheilua ja poikieni kysymykset kuten ”voittaisiko tuo isi sinut?” tai ”pärjäisitkö sinä isi tuolle?” ovat edelleen melko yleisiä. Täytyy myöntää, että vastaukseni näihin kysymyksiin ovat joskus vähintäänkin optimistisia. Saatan esimerkiksi lipsauttaa, että voitan varmasti Topi Raitasen esteissä tai pärjään taatusti Patrik Laineelle maalinteossa.

Useimmiten vastaukset menevät vielä läpi ja saavat osakseen hyväksyvää nyökyttelyä. Ja miksipäs ei. Olenhan minä astronautti ja vaimoni ninjojen sukua.

Yrittäjyys on pitkälti asennetta. Se on ainakin uskoa omiin kykyihin, kokeilua ja testaamista, tekemällä oppimista ja uteliaisuutta. Yrittäjämäiset ominaisuudet ovat usein myös synnynnäisiä ja esiintyvät jossain määrin kaikissa yksilöissä. Valitettavan usein ne kuitenkin tylsistyvät matkan varrella joko meidän vanhempien kaavamaisten ajatusmallien takia tai jäävät muuten elämän tylsien realiteettien varjoon.

Suomi on suurten haasteiden edessä. Väestö ikääntyy, talouskasvu hiipuu ja samaan aikaan yritykset kärsivät osaajapulasta. Siksi kannustan kaikkia kaivamaan esiin omat piilevät yrittäjäominaisuutensa.

Kun seuraavan kerran pohdit, että ”pärjäisitkö sinä tuossa itsellesi tuntemattomassa tehtävässä tai olisitko hyvä tässä vieraassa asiassa?”, niin älä tyrmää ajatusta omasta kyvykkyydestäsi. Saatat olla jopa Messiä parempi. Et vain vielä ole pelannut häntä vastaan.

Itsekin olen keski-ikäistyville ex-kilpaurheilijoille hyvin tyypillisessä tilanteessa. Asenne on kyllä entisenlainen, mutta ikääntyvä kroppa asettaa väistämättä rajoitteita tulostavoitteiden saavuttamiselle. Yhdistelmä on kilpailutilanteessa vaarallinen ja lisää loukkaantumisriskiä. Tämän riskin olen kuitenkin valmis ottamaan, sillä vaikka ikäännyn, niin en ole valmis vielä luovuttamaan. Päinvastoin, aion vielä kehittyäkin. Jos en muuten, niin ainakin ihmisenä ja kanssakulkijana.