Kummallisten kieltojen EU

12.09.2013

Kun Euroopan unionia käsitellään uutisissa, sävy ei yleensä ole mairitteleva. Otsikoita lukemalla Brysselin pään touhuista syntyy lähinnä tragikoominen vaikutelma. Tuoreimpana esimerkkinä on tältä viikolta EU:n aikomus kieltää saunapuut – mikä muuten oli uutisankka.

Hiljattain on uutisoitu EU:n haluavan kieltää myös lakritsapiiput. Kuka on taustalla, kun EU:n väitetään haluavan kieltää jotain? Lakritsapiippujen tapauksessa ei ainakaan se kasvoton komission virkamies.

Ehdotus tupakkatuotteiden muodossa olevien makeisten ja lelujen – mm. lakritsapiippujen – kieltämiseksi on Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnasta lähtöisin. Valiokunta ehdottaa kyseistä lisäystä kaavailtuun direktiiviin, jolla komissio pyrkii lähentämään EU:n jäsenmaiden tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden valmistamista, esittämistapaa ja myyntiä koskevia lakeja ja määräyksiä.

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan jäsenet ovat kaikki vaaleilla valittuja europarlamentaarikkoja, ”eurokansanedustajia”, jotka toimivat äänestäjiltä saamallaan mandaatilla. Euroopan parlamentti voi aikanaan täysistunnossa myös hylätä esityksen tai palauttaa sen valiokunnan käsittelyyn.

Ei siis ole ollenkaan yhdentekevää, ketä äänestää ensi toukokuussa käytävissä europarlamenttivaaleissa, tai äänestääkö ollenkaan. Puolueiden ja ehdokkaiden esiin nostamiin aiheisiin on syytä tutustua matkalla vaaleihin.

*********

PS. Joskus pahamaineisesta EU:sta on Suomelle hyötyäkin – esimerkiksi viime viikolla ”EU” osallistui Pietarissa järjestettyyn G20 -huippukokoukseen. Suomi oli mukana EU:n kantojen valmistelussa, mikä merkitsee sitä, että Suomen ääni oli huippukokouksessa 100% enemmän kuuluvissa kuin se olisi ollut ilman EU:ta. Omilla lihaksillaan Suomi tulee harvoin kutsutuksi isojen poikien pöytään.

Linda Kärkkäinen
Korkeakouluharjoittelija, EK:n Brysselin toimisto