Myyttiset yrittäjät

05.09.2014
Jari Huovinen

Jari Huovinen, EK

Olin jo jonkin aikaa seurannut epäillen naapurin Sirpan touhuja. Käytös oli selvästi muuttunut ja askel keventynyt. Vastaan tullessaan hän naureskeli, toivotteli hyvää päivänjatkoa ja oli muutenkin epätavallisen onnellinen. Kaiken lisäksi parkkipaikalla seisoi upouusi, monivarsituettu Mercedes-Benz SLK 1,8 litraisella suorasuihkutusmoottorilla.

Samaan aikaan myös viereisen talon Reino oli selvästi jotenkin erilainen. Hän kulki pihalla ympyrää hartiat lysyssä ja jalkoja perässään vetäen. Ohi mennessään hän murahteli, katsoi jalkoihinsa ja oli silmin nähden huolissaan jostakin. Mersu oli Reinolla vaihtunut polkupyörään, jonka sisuskumeissa ei tahtonut ilma millään pysyä.

Tänään aamulla säpsähdin hereille tavanomaista aikaisemmin ja eilistä viisaampana. Ponkaisin pystyyn ja huusin: ”Yrittäjiä molemmat!”. Alitajuntani oli tehnyt yöllä töitä. Valitettavasti vaimo ja lapset eivät olleet aamuyöllä julkihuudetusta havainnostani yhtä innoissaan.

Kuten edellä esitetyt karikatyyrit osoittavat, on yrittäjyys monimuotoista ja siihen liittyy niin onnistumisen kuin epäonnistumisen mahdollisuus. Yksi on kuitenkin varmaa. Ilman yrittäjiä ei Suomeen synny riittävästi työpaikkoja eikä yhteiskuntaan hyvinvointia.

Tänään 5.9. vietetään vuosittaista Yrittäjän päivää, jota on juhlittu vuodesta 1997 alkaen. Kyseessä on asia, jonka puolesta kannattaa liputtaa. Yrittäjissä yhdistyvät usein sellaiset määreet kuten rohkeus, riskinottokyky ja vastuuntunto. Kaikki ominaisuuksia, joita ilman Suomi ei menesty.

Yrittäjyyteen ja rohkeuteen kannustaa myös tällä viikolla käynnistynyt elinkeinoelämän Rohkea Suomi -kampanja. Kampanjassa kerrotaan, miten hyvinvointimme rakentuu ja miten tärkeä menestyvien yritysten rooli on sen luomisessa. Rohkea Suomi -sivustolla voi myös tehdä leikkimielisen yrittäjyystestin.

Kiitos yrittäjät, olette arvostuksenne ja päivänne ansainneet!

Jari Huovinen
yrittäjyysasiantuntija
Elinkeinoelämän keskusliitto EK