Riikka Heikinheimo: Ryhtiä innovaatiotoimintaan ja hiekka pois rattaista
Viikon alussa julkaistiin Suomen TKI-ympäristön toimivuutta arvioineiden kansainvälisten asiantuntijoiden raportti. Ryhmän tehtävänä oli kiinnittää erityistä huomiota siihen, kuinka tutkimusmaailman ja yritysten yhteistyö sujuu maassamme, ja kuinka se tukee kunnianhimoista tavoitettamme saavuttaa 4 %:n tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio (TKI)-investointien taso vuoteen 2030 mennessä. Työn tilasi pääministeri Orpon puheenjohtama tutkimus- ja innovaationeuvosto (TIN). Raportti sisältää neljä pääsuositusta, jotka elinkeinoelämän on helppo allekirjoittaa. Yritysten ja tutkimuksen yhteistyön välistä on siivottava hiekka pois rattaista.
Ryhmä haastatteli monipuolisesti eri tahoja Suomessa, ja teki vierailuja. Haastatteluiden välillä he tekivät huolellista taustatyötä. Olin itse yksi haastateltavista ja tuomassa esiin erityisesti elinkeinoelämän ja kasvun näkökulmaa. Heti ensimmäisessä haastattelussa puheenjohtaja kysyi, miten varmistetaan, että Suomen mittavat julkiset lisäpanostukset TKI-toimintaan onnistuvat ja tuloksena syntyy myös talouskasvua? Riskinä nimittäin on, että rahat kuluvat tavanomaiseen tekemiseen ja vuonna 2030 olemme edelleen lähtöruudussa. Vastasin, että tarvitaan riittävää yritysvetoisuutta ja yhteistyötä yritysten ja tutkimuksen välille. Jatkoin, että järjestelmämme tai yhteistyömme ei ole rikki, mutta yhteistyön ”rattaissa” on hiekkaa, joka pitää tunnistaa ja poistaa.
Raportin pääsuosituksia on kaikkiaan neljä. Kunkin pääsuosituksen alle listautuu runsaasti erilaisia ehdotuksia ja hyviä Euroopassa toimivia kansainvälisiä esimerkkejä. Raportin tulokset ja suositukset ovat mieluisaa luettavaa. Olemme EK:ssa samaa mieltä niin havainnoista kuin valtaosasta korjausehdotuksiakin:
- TKI-toimintaa harjoittavien ja tutkimuksen kanssa yhteistyötä tekevien yritysten joukkoa on laajennettava. Suositus nostaa esiin erityisesti pk-yritykset, puuttuvat toimialat, tarpeen pitää kasvuyrityksistä kiinni, sekä parantaa yrityksille käyttökelpoisten TKI-työkalujen voimaa.
- Erityisesti korkeakoulut tarvitsevat selkeät kannusteet tieteen ja yritysmaailman väliselle yhteistyölle. Myös yksilöitä on palkittava ja urapolkuja kehitettävä.
- Politiikkatoimille tarvitaan pitkäjänteisyyttä, hyvienkin instrumenttien hienosäätöä tulee jatkaa. Erityisesti tulee keskittyä juuri yhteistyötä edistävien instrumenttien parantamiseen.
- Sektoriministeriöt tarvitaan vahvemmin mukaan tukemaan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan mahdollisuuksia oman toimialan ongelmien ratkaisemiseksi.
Suositukset auttavat vain, jos ne pannaan toimeen. Tässä on toimivat eväät tehdä hyvästä vielä parempi. Samalla varmistuu, että olemme TKI-toiminnan suurvalta, jossa julkiset TKI-satsaukset tukevat Suomen kasvukäännettä ja kilpailukykyloikkaa. Nämä päätökset ovat nyt omissa käsissämme.
Raportin tilasi pääministeri Orpon puheenjohtama tutkimus- ja innovaationeuvosto (TIN). Se luovutettiin pääministerille 6.6.2025.