Rohkea suomalainen

29.07.2014
Janica Ylikarjula

Janica Ylikarjula, EK

Viime viikkojen surullisia uutisia seuratessa on tullut useamman kerran mieleen, että jokin valoisa uutinen tekisi vaihteeksi terää. Eilen iloa minulle tuotti tieto yhdysvaltalaisen kiinteistösivuston Trulian myynnistä kilpailijalle 3,5 miljardilla dollarilla. Truliassa minua ei kiinnosta vain sen menestys Yhdysvaltojen yhtenä suosituimmista kiinteistösivustoista vaan se, että suomalainen Sami Inkinen on yrityksen perustajia ja hallituksen jäsen.

Aalto-yliopiston Entrepreneurship Society -yrittäjyysverkosto järjesti Founders’ Week -tapahtuman kesällä 2012 ja toi Suomeen neljä Yhdysvalloissa vaikuttavaa startup-gurua. Sami Inkinen oli yksi heistä. Muut mukana olleet olivat Russel Simmons, Aaron Patzer ja Paul Bragiel. Viikosta jäi monta muistoa mieleen.

EK:n ja Aaltoes:n järjestämässä tilaisuudessa yli 500 paikallaolijaa kuulivat yrittäjien kertomuksia menestystarinoistaan ja epäonnistumisistaan. Viikon aikana EK järjesti myös keskustelun startup-yritysten ja isojen yritysten välisestä yhteistyöstä. Miten isot yritykset hyötyvät aktiivisesta startup-yrittäjäkentästä ja päinvastoin? Teema on edelleen hyvin ajankohtainen.

Keskusteluissa toistuivat rohkeus ja intohimoinen asenne työhön ja yrittämiseen. Mieleen jäi myös se, kuinka kovalla työllä ja virheistä oppimalla miljoonansa hankkineet gurut eivät olleet unohtaneet hankalaa alkutaivaltaan ja sitä tukea, jota he olivat itse saaneet. He halusivat laittaa hyvän kiertämään. He mentoroivat nuoria, aloittavia yrittäjiä ja tekivät sijoituksia heidän yrityksiinsä. Tällainen toiminta on hienosti vahvistunut myös Suomessa.

Rohkeus ja intohimo ovat näkyneet näiden yrittäjien toiminnassa muutenkin. Paul Bragielin unelmana oli päästä Sotshin olympialaisiin Kolumbian maajoukkueen maastohiihtäjänä ja sitä varten hän treenasi Lapissa suomalaisopein. Vaikka Bragielistä ei tullutkaan olympiaurheilijaa, hän perusti säätiön, jonka tavoitteena on tukea alaikäisiä urheilijoita. Sami Inkinen puolestaan meloo parhaillaan vaimonsa kanssa Kaliforniasta Havaijille. Tempauksella hän haluaa jakaa tietoa sokerin vaaroista ja kerätä rahaa aiheen tutkimukseen.

Parin vuoden takaisen Founders’ Weekin yrittäjät ovat hienoja roolimalleja. He ovat luoneet yrityksiensä kautta uutta ympäröivään yhteiskuntaan ja tarjonneet elämyksiä kaikkialla, missä he ovat kiertäneet matkasaarnaamassa.

Janica Ylikarjula
Brysselin toimiston päällikkö
Elinkeinoelämän keskusliitto EK