Tuomas Ylitalo: Matkaraportti Ukrainasta – teknologinen kunnianhimo säilyy sodan keskellä

03.10.2024

Viimeisin työmatkani oli monella tavalla poikkeuksellinen: kohteena oli Ukraina ja siellä järjestetty suurisuuntainen teknologiatapahtuma ”IT Arena 2024”. Suurimman vaikutuksen teki ukrainalaisten eteenpäin katsova asenne. Sodankin keskellä panostetaan uuden kehittämiseen eri sektoreilla. Ukrainan perinteinen valtti –  teknologiaosaaminen – on yhä voimissaan, kirjoittaa Tuomas Ylitalo.

EK on toiminut kumppanina ukrainalaisen startup-toiminnan tukemiseen tähtäävässä The Bridge of Trust -verkostossa. Verkoston jäsenet Suomesta ja muista Pohjoismaista, Baltiasta sekä muualta Euroopasta ottivat osaa syyskuun lopussa järjestettyyn IT Arena 2024 -tapahtumaan Lvivissä. Verkoston mukana matkaan lähti kymmeniä toimijoita, kuten enkelisijoittajia ja startup-yrittäjiä sekä meitä muita kumppaneita.

Päätehtävänämme oli luoda suhteita ja rakentaa luottamusta paikallisiin toimijoihin. Se on varmaa, että haluni auttaa ukrainalaisia kasvoi tämän matkan myötä entisestään. Alla muutamia päällimmäisiä havaintoja reissulta.

  1. Ukraina on säilyttänyt it-teknologian kunnianhimon

    Ukrainalla on ollut pitkään vahva maine teknologian ja ohjelmoinnin kovatasoisena osaajana. Tämän vahvuuden se on säilyttänyt sodan keskelläkin. EU-jäsenyyden päämäärä kirittää digitalisaatiota entisestään mm. valtionhallinnossa.

    Tähän IT Arena tarjosi oivallisen näyteikkunan. Tapahtumaa on kuvattu hyvästä syystä ”Ukrainan Slushiksi”. Kyseessä on koko Itä-Euroopan suurin teknologiatapahtuma, joka on merkityksellinen eritoten Ukrainan startup-yhteisölle. Kunnianhimon taso on näillä nuorilla yrittäjillä korkealla, koska heidän esittämänsä ratkaisut herättävät myös kansainvälistä kiinnostusta.

    Ukrainalaisten ratkaisuhakuiset innovaatiot luovat talouskasvun pohjaa ja auttavat yhteiskuntaa uudistumaan valtavan kovaa vauhtia. Militääripuolen ratkaisut olivat ymmärrettävästi myös merkittävästi esillä, mutta Ukrainalla on vahvaa osaamista myös esimerkiksi sote-alan digitalisoimisessa ja markkina-alustojen kehittäjinä.

  2.  Sota on läsnä, mutta arki pyörii

    Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivin kaupungissa sodan tuhot eivät ensisilmäyksellä juurikaan erottuneet. Kuten alla olevista kuvista näkyy, Lviv on erittäin siisti ja kaupunkikuva on kaunis. Kuitenkin vain muutamaa viikkoa aiemmin kaupunki koki tuhoisan ohjusiskun, joka edelleen muistuttaa sodan läsnäolosta. Myös matkamme aikana jouduimme useampaan otteeseen reagoimaan ilmahälytyksiin ja siirtymään väestönsuojiin.

    Ukrainalaisille ilmahälytysten äänet ovat kaikessa kauheudessaan jatkuvaa arkea, eikä se selkeästi enää kaikki kadullakulkijoita jaksanut hetkauttaa, vaikka tilanne pelottaakin.

    Pelko ei kuitenkaan lamaannuta arjen toimia. Juuri kun oman verkostomme järjestämä iltatilaisuus ja pitchaus-kisa oli alkamassa, jouduimme lähes tunniksi oopperatalon kellariin suojaan. Heti ilmahälytyksen päätyttyä tilaisuus saatiin osaavien järjestäjien toimesta jatkumaan ja aikataulut kurottua kiinni. Pelko oli kyllä tuolloinkin läsnä, mutta sen ei annettu estää tätä ilon ja luottamuksen myötä syntynyttä ilmapiiriä. Ilta jatkui pitkään paikallisten kanssa verkostoituen, kunnes jälleen jokailtainen ulkonaliikkumiskielto pakotti jatkamaan toimintaa seuraavana päivänä.

    Syntyi vaikutelma, että Ukrainan yrityselämä pyörii hämmästyttävänkin sujuvasti ’uuden normaalin’ edellyttämällä tavalla. Olosuhteet haastavat koko kotirintamaa, mutta ukrainalaiset ovat päättäneet selvitä ja saada asiat rullamaan. Paikallisten ihmisten asenne teki lähtemättömän vaikutuksen.

  3. Ukrainan jälleenrakentamisessa on akuutti vaihe jo päällä

    Teknologiatapahtuma osoitti Ukrainan rakentavan täyttä päätä uutta digitaalista yhteiskuntaa – ja olevan siinä monilla osa-alueilla hämmästyttävän pitkällä, jopa maailman kärkeä. Tämä on digi-Suomen syytä tiedostaa: yhteistyön mahdollisuuksia varmasti löytyy. Tämän allekirjoittivat myös reissussa olleet yritykset ja sijoittajat.

    Samaan aikaan Ukraina tarvitsee akuutilla aikataululla Suomen ja muiden läntisten kumppanimaiden apua, jotta yhteiskunnan perustoiminnot saadaan jälleenrakennettua edes minimitasolle.

    Tähän liittyen EK on haastanut kaikki Suomen yritykset osallistumaan energialaitteiden keräykseen vielä ennen talven lämmityskauden alkamista. Hätä on suuri: Venäjä on tuhonnut 70 prosenttia Ukrainan energiainfrasta. Sisäministeriön organisoima keräys on käynnistynyt vauhdilla ja vielä ehtii mukaan!

Lopuksi haluan ilmaista kiitollisuuteni kaikille The Bridge Of Trust -tiimin jäsenille, jotka mahdollistivat upean kokemuksen. Työmme Ukrainan tukemiseksi ja auttamiseksi jatkuu – Slava Ukraini!

Lue lisää Autetaan Ukraina yli talven -keräyksestä