Tutut asiat, puolituttu  ympäristö

21.10.2014
Kati Ruohomäki

Kati Ruohomäki, EK

Pari kuukautta on kohta kulunut työkomennuksella EK:n kattojärjestö BusinessEuropessa Brysselissä. Pesti energia- ja ilmastoasiantuntijana jatkuu vielä marraskuun loppuun. On ollut mielenkiintoista nähdä BusinessEuropen toimintaa sisältäpäin, kun tähän asti olen ollut mukana BE:n työryhmissä ja kollegaverkostoissa. Industrial Affairs -osastolla meitä on kolme asiantuntijaa, assistentti ja johtaja.

Joitain eroavaisuuksia työkulttuurista löytyy, vaikka EK ja BE ovat työpaikkana aika samanlaiset. BusinessEuropessa asiantuntijoiden vaihtuvuus on suhteellisen suurta , mikä johtuu osittain kansallisten liittojen tarjoamista asiantuntijoista. He ovat yleensä töissä BE:ssä itseni tavoin muutamasta kuukaudesta vuoteen. Erimaalaisten tulijoiden perehdytys on kuitenkin tehokasta, ja tietotekniikka on nopeasti käyttökunnossa.

Brysselin edunvalvonnassa Helsinkiä yleisempi tapa on kirjeiden lähettäminen – toki skannattuna sähköpostilla. Näitä BE:n toimitusjohtajan tai puheenjohtajan henkilökohtaisesti allekirjoittamia ja vähän etunimillä tuunaamia kirjeitä kirjoitellaan osastoilla ja lähetetään tilanteen mukaan neuvoston päättäjille, komissaareille tai parlamentaarikoille. Kirjeet pohjaavat työryhmissä keskusteltuihin ja sovittuihin näkemyksiin, jotka löytyvät kantapapereista tai muista dokumenteista.

Isoin ero on tietenkin se, että BusinessEuropessa toimitaan koko eurooppalaisen elinkeinoelämän puolesta. Jokapäiväinen työ Businesseuropessa ja EK:ssa on pohjimmiltaan kuitenkin samanlaista: jäsenille viestitään, kantoja muodostetaan, päättäjiä tavataan. EK:ssa karttunutta kokemusta on siis voinut täysin hyödyntää syksyn aikana Brysselissä!

Kati Ruohomäki
asiantuntija
Elinkeinoelämän keskusliitto EK