Uusiutuva energia irti tissistä

22.05.2014
joona poukka

Joona Poukka, Energiateollisuus

Uusiutuva energia on yksi kuudesta tärkeimmästä keinosta ilmastonmuutoksen hillinnässä. Se onkin onneksi tulossa nuoreen aikuisikään ja on valmis muuttamaan maailmaa – jos vain äiti tohtii lopettaa imettämisen.

Uusiutuvan sähköntuotannon tukeminen sai Euroopassa eeppiset mittasuhteet EU:n 2020-paketin seurauksena, kun jäsenmaat yksi toisensa jälkeen päättivät tavoitella uusiutuvan energian tavoitettaan tukemalla aurinko- ja tuulivoimaa. Päästökaupan piirissä olevan tuotannon tukeminen ei laske EU:n päästöjä, mutta vie tehokkaasti kannattavuuden muilta toimilta laskiessaan päästöoikeuden hintaa. Häviäjiä ovat mm. energiatehokkuus, kaikki muut uusiutuvat, maakaasu, ydinvoima, hiilidioksidin talteenotto ja se, mihin vain hiilidioksidin hinta voi ohjata: fiksumpi tuotannon ja kulutuksen kokonaisajattelu. Tässä tuli samalla lueteltua ne kaikki kuusi tärkeintä päästövähennyskeinoa. Sisaruksia syrjivä hemmottelu on vahingoksi myös kakaralle itselleen, sillä se jää kehityksestä jälkeen.

Miten uusiutuvaa energiaa sitten parhaiten valmistetaan kohtaamaan julma maailma, eli kilpailemaan markkinoilla? Tuotantotuet tulisi ajaa alas hallitusti mutta määrätietoisesti, pienestä itkusta huolimatta. Jatkossa varoja pitäisi ohjata luoviin harrastuksiin eli vain aivan uusien teknologioiden kehittämiseen ja koehankkeisiin. Tähän suunnatut resurssit ovat jostain kumman syystä nyt heikommat kuin 70-luvulla. Nuorelle uusiutuvalle energialle tulisi tarjota työtä – eli kysyntää – päästöoikeuden hinnan ohjaamana. Pitäähän myös asunto olla, eli rakennuspaikkoja kaavoihin ja lupa kouraan.

Tuulivoima suotuisissa paikoissa maalla on yksi kilpailukykyisimmistä sähkötuotannon investointikohteista jo ilman tukia. Vastuullista olisi nyt tähdätä siihen, että apupyörät voidaan irrottaa vuoteen 2020 mennessä. Naapureiden harjoittama kiusaaminenkin loppuu siihen kun näyttää, että pärjää ihan itse.

Lue lisää energiatulevaisuudesta

Joona Poukka
asiantuntija
Energiateollisuus ry