Vienti Venäjälle on kuin vuoristoradalla ajaisi

23.03.2016

Vienti Suomesta Venäjälle on kokenut useita nousuja ja laskuja – pääosin verkkaisia, mutta myös jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Nykymeno tuntuu jo riittävästi vatsan pohjassa ja mieli kaipaa masua rauhoittavaa pitkää ylämäkeä. Kovasti vain mietityttää, millä keinoin sille päästään, kun vauhtia säätelevät öljyn hinta ja muut maailmantalouden tekijät eivät ole omassa ohjauksessa.

Neuvostoliiton viimeisinä vuosina perestroikan aikaan viennin jyrkkää pudotusta loivennettiin luototuksella. Maan hajottua velkojen takaisinmaksu pysyi seuraajavaltio Venäjän ja Suomen taloussuhteiden agendalla pitkään. Tästäkin selvittiin lopulta lähes kuivin jaloin.

Vientimme lähti 1990-luvun alussa pitkään, varsin tasaiseen nousuun, kunnes se romahti Venäjän talouden mukana vuonna 1998. Pudotus oli raju, mutta sitä seurasi pitkä uusi nousu. Sen hedelmistä saimme nauttia kymmenisen vuotta, kunnes vientimme jälleen romahti. Tuon jälkeen varovaista nousua riitti vuoteen 2012. Sittemmin vientimme on lasketellut melkoista vauhtia alaspäin. Venäjän viennin prosenttiosuus kokonaisviennistämme lähentelee jo 1990-luvun alkuvuosien pohjalukemia.

Vientiluvut ja yritysten Venäjä-liikevaihto kaksi eri asiaa

Osittain yritysten vientimenetyksiä paikkaavat arviolta 12 miljardin euron suorat sijoitukset Venäjälle. Näillä investoinneilla tuotetaan ruplan devalvoitumisen myötä alentuneilla paikalliskustannuksilla tavaroita ja palveluja Venäjän markkinoille ja esimerkiksi Nokian renkaiden osalta myös vientiin. Lisäksi suomalaisyritykset vievät Venäjälle tuotteitaan kolmansissa maissa sijaitsevilta tuotantolaitoksiltaan, mikä ei kirjaudu Suomen Tullin Venäjän viennin lukuihin.

Ihmelääkkeitä viennin kasvattamiseen Suomesta Venäjälle ei taida löytyä, ennen kuin Venäjän talous lähtee uuteen nousuun. Paikallisten markkinointikustannusten halpeneminen tekee toki panostukset markkinaosuuden kasvattamiseen aiempaa edullisemmiksi.

Viikon kysymys: Mitä tarkoittaa taloustermi ”maailmantalous”

Viikon graafi: (tästä voit katsoa animaation uudelleen…)