Virpi Pasanen bloggaa: Baselissa esillä aggressiivinen verosuunnittelu ja verovelvollisen oikeudet

03.09.2015

Aggressiivinen verosuunnittelu, aggressiivinen verokilpailu, veronkierto ja veropako ovat ilmiöitä, jota ovat viime vuodet hallinneet kansainvälistä verokeskustelua. Kuluvalla viikolla verokeskustelua on käyty lähes 2000 veroasiantuntijaa ympäri maailmaa keränneessä International Fiscal Associationin (IFA) kongressissa Baselissa.

Osallistujia kongressissa löytyy niin virkamieskunnasta, yritysmaailmasta, järjestöistä, konsulttimaailmasta, oikeuslaitoksista kuin akateemisesta maailmastakin. Erilaiset näkökulmat ovat siten olleen keskusteluissa hyvin esillä.

Virpi Pasanen

Virpi Pasanen

Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) on OECD:n piirissä vireillä oleva agressiivisen verosunnittelun suitsimiseen tähtäävä hanke, jonka suositukset kansainvälisen verotuksen muutostarpeista valmistuvat vielä tämän syksyn aikana. BEPS onkin ollut täällä viikolla polttava aihe Baselissa.

Valtioilla erilaisia intressejä

Mitä lähemmäksi ratkaisevia ehdotuksia tullaan, sitä vaikeammalta hankkeen toimeenpano käytännössä vaikuttaa. OECD:ltä kun tulee vain suosituksia, toimien täytäntöönpano jää kunkin valtion päätöksenteon varaan ja tältä osin valtioilla on hankkeen yksityiskohtien osalta hyvin erilaisia intressejä. Aihetta käsittelevään paneeliin osallistunut BusinessEuropen Tax Policy Groupin puheenjohtaja Krister Andersson kehottikin verokonsultteja lykkäämään eläkkeelle siirtymistä, tiedossa kun olisi BEPS:n myötä valtava määrä rahakkaita riitoja!

Veropohjan rapautuminen vs oikeuksien rapautuminen

Verokeskustelun keskiöön on tämän vuoden seminaarissa nostettu vihdoin myös verovelvollisten oikeuksien suojeleminen. Seminaarin toiseksi pääaiheeksi onkin valittu ”Practical protection of taxpayers’ fundamental rights”.

Kuten aiheen panelistitkin totesivat: Verovelvollisen oikeuksien suojelemisen tärkeyttä ei voi yliarvioida. Tämä on aihe, joka ei ole ollut keskiössä mietittäessä erilaisia veropohjan rapauttamista ja automaattisten tietojen vaihtoja koskevia hankkeita.

Nyt onkin tärkeää pitää huoli siitä, että ”base erosion” ei ole kohta ”rights erosion”!