Jyri Häkämies: Yrittäjien kritiikillä väärä maali

Työmarkkinailmapiiri on viime aikoina turhaan kiristynyt. Ilma on ollut sakeana väitteitä, että järjestäytymättömät työnantajat ovat pakotettuja järjestäytymään eli liittymään työnantajaliittoon tai että jokaiselle työpaikalle tulee nyt luottamusmies lakiin perustuen.

Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa. Luottamusmies tarvitaan vain niissä kysymyksissä, joista on maininta työehtosopimuksissa. Isossa osassa asiat voidaan sopia suoraan työntekijän tai henkilöstön kanssa. Jollain aloilla kaikki asiat voidaan sopia ilman luottamusmiestä.

Olen vakuuttunut, että paikallisen sopimisen ratkaisussa haetaan lähiaikoina lisää joustoja järjestäytymättömille yrityksille. EK:lle se sopii hyvin.

Paikallinen sopiminen siis etenee. Näin tapahtuu erityisesti järjestäytymättömien työnantajien osalta. Tiedot liittopöydistä kertovat, että paikallinen sopiminen etenee myös järjestäytyneissä yrityksissä.

Työmarkkinajärjestelmämme uudistaminen tielle on osunut esteitä. Tästä syystä EK ja sen liitot ovat päättäneet siirtyä liittokohtaisiin palkkakierroksiin. Tätä kautta haetaan eri toimialojen kehitystä paremmin huomioivia ratkaisuja.

Perimmäinen tavoite on viedä päätösvaltaa työpaikoille, yrityksiin. Saman toimialan sisälläkin yritysten tilanteet vaihtelevat. Työpaikoilla tiedetään parhaiten, kuinka työajat tulee järjestää ja missä tilanteessa tulee palkkoihin hakea joustoja.

EK:n tavoite oli viedä paikallista sopimista eteenpäin lakitietä. Lailla pitäisi määritellä rajat työajoista, palkoista ja selviytymislausekkeesta sopimiseen. Lakitie kuitenkin tyssäsi maan hallituksen arvioon asian perustuslainmukaisuudesta eli siitä, voidaanko lailla mennä yli alan työehtosopimuksen. Vastaus oli ei.

Pallo siirtyi työmarkkkinapöytään. Siinä pöydässä kukaan ei yksin sanele ratkaisuja. Jo heti alkuun oli selvää, että edistyminen ei mene ihan maaliin saakka.

Paikallisessa sopimisessa on nykyisin työnantajat asetettu epätasa-arvoiseen asemaan. Järjestäytymättömällä työnantajalla on samat velvollisuudet kuin järjestäytyneellä työnantajalla, muttei samoja oikeuksia.

Syntyi yhteisymmärrys tämän epäkohdan korjaamiseen. Historiallinen päätös ei koskaan saanut ansaitsemaansa huomiota. Nyt asiaa tuskin edes muistetaan.

En ymmärrä, miksi jollain taholla on ollut halua antaa asioista virheellinen kuva. Ei sitä Suomi kaipaa, vaan yrittämiseen kannustavia tekoja ja ilmapiiriä.