Yrittäjyystohtorin merkintöjä – minulla on unelma

Suomi on ekonomistien luvattu maa. On huippuekonomistia, tähtiekonomistia ja muuten vain erinomaisia ekonomisteja. Ja sitten on yrittäjyystutkijoita, kirjoittaa EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.

Jos kävelen Helsingin Kauppatorilla ja jutustelen satunnaisten ohikulkijoiden kanssa säästä, niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä keskustelukumppanini on ekonomisti. Keskustelun aihe vaihtuukin äkkiä kevyeksi rupatteluksi kestävyysvajeesta ja julkisesta taloudesta vauhdilla, joka saa jopa lounastani havittelevan lokin muuttamaan lentosuuntaansa. Rupattelun jälkeen palaan työpaikalleni vatsa täynnä ja aikaisempaa viisaampana vain kohdatakseni lisää ekonomisteja.

Arvostan suuresti ekonomisteja, jotka ovat myös aivan mahtavia kollegoja. Suomi tarvitsee teitä ja olette paikkanne ansainneet. Yrittäjyystohtorina koen kuitenkin velvollisuudekseni nostaa myös yrittäjyystutkimuksen asemaa ja arvostusta. Meillä on paljon erinomaisia yrittäjyystutkijoita eri yliopistoissa ja korkeakouluissa, mutta heidän työtään ei syystä tai toisesta osata vielä riittävästi hyödyntää päätöksenteossa.

Tällä hetkellä yhteiskunnassa haetaan mikrotason käyttäytymiselle selitystä pääosin makrotaloustarkastelujen kautta. Hyvä niin, tätä ilman muuta tarvitaan. Samalla voisimme kuitenkin hyödyntää nykyistä enemmän myös ruohonjuuritason tutkimustietoa siitä, mitkä tekijät kannustavat erilaisia yrittäjiä investoimaan ja työllistämään tai kuinka erilaiset lainsäädäntöhankkeet ja poliittiset päätökset konkreettisesti vaikuttavat tavoitteiltaan erilaisiin omistajiin.

Minulla on unelma. Kun jatkossa kävelen Helsingin Kauppatorilla ja jutustelen satunnaisten ohikulkijoiden kanssa säästä, niin osa keskustelukumppaneistani on yrittäjyystutkijoita. Oman alansa huippuja ja tähtiä, joiden ammattitaitoa hyödynnetään päätöksenteon tukena.