3D-grafiikkaa autoilijoille

30.10.2013

Ohjelmistoyhtiö Rightwarella menee lujaa. Sen kehittämä kolmiulotteista grafiikkaa autoihin ja matkapuhelimiin luova käyttöliittymäsovellus, Kanzi, on ollut menestys ja yrityksen kasvu huimaa.

– Viime vuonna teimme vähän yli kaksi miljoonaa euroa liikevaihtoa. Tänä vuonna jäämme hieman alle neljän miljoonan, toimitusjohtaja Jonas Geust kertoo.

Yhtiö muutti vähän aikaa sitten uusiin tiloihin Espoossa, kun edelliset tilat kävivät ahtaiksi. Liikevaihdon lisäksi henkilöstön määrä kasvaa ja asemapaikkojen määrä maailmalla lisääntyy.

– Meillä on kansainvälistä väkeä – 55 työntekijän joukossa on 12 eri kansallisuutta.

Keväällä Rightware sai neljän miljoonan euron pääomasijoituksen Inventurelta, Nexit Venturesilta ja Suomen Teollisuussijoitukselta. Rahat yhtiö aikoo käyttää kansainvälistymiseen.

– Strategiamme on luoda asiakaspalvelupisteitä, joissa on myyntiä ja teknistä tukea. Toinen fokus on tuotteemme hiominen, jotta se voi palvella laajemmalti eri asiakasryhmiä ja teollisuussegmenttejä.

Kanzi-sovellukseen voi törmätä, kun istahtaa uuteen Audi A3:een. Se on ensimmäinen auto, jossa Rightwaren kehittämä teknologia on massatuotannossa.

Kanzi piirtää Audien keskikonsolinäyttöön kolmiulotteisen auton, ja siitä voi hallita navigointi- ja viihdejärjestelmää sekä ilmastointia. Tulevaisuudessa
Rightwaren teknologiaa nähdään myös autojen mittaristossa.

– Autoteollisuudessa tapahtuu nyt paljon. Perinteistä analogista mittaristoa ollaan korvaamassa näyttöpaneeleilla. Kun auto käynnistetään, kierroslukumittarin pitää herätä muutamassa kymmenessä millisekunnissa. Se asettaa korkeat vaatimukset grafiikalle ja suorituskyvylle.
Toinen tärkeä kumppani on amerikkalainen autoja kehittävä pörssiyhtiö Visteon. Rightware ei silti aio keskittyä pelkästään autoteollisuuteen. Yritys pyrkii yhteistyöhön myös aasialaisten elektroniikkajättien kanssa älytelevisiobisneksessä.

– Vaikka autopuoli vetää hyvin, kunnianhimomme ovat suuremmat.

Geust ei näe startupissa juuri muita surun aiheita kuin sen, että kehitystyö vie aikaa ja toiminta on aluksi hakuammuntaa. Se vaatii pitkää pinnaa.

– Parhaita hetkiä on ollut, kun saimme maahantuojalta lainaksi uuden Audi A3:n ja kaikki suunnittelijamme pääsivät katsomaan, miltä lopputuote näyttää. On hienoa, kun näkee pitkään kestäneen insinöörityön tuloksen kirjaimellisesti kadulla.

Kolmiulotteista grafiikkaa
Yritys: 3D-grafiikan mahdollistava Rightware Oy
Perustajat: Tero Sarkkinen ja kymmenen muuta osakasta
Perustettu: 2009
Liikevaihto: 2,2 miljoonaa euroa
Toimipaikat: Espoossa, Kaliforniassa, Münchenissä, Shanghaissa ja Taipeissa.
Henkilöstö: 55

Teksti: Sami Takala, kuva: Jussi Särkilahti