Huolehdi tettiläisen työelämätaidot kuntoon – vinkit korona-ajan TET-jaksoille ja Duunikoutsi-sovelluksen käyttöön

21.10.2020

Nuorten TET- eli työelämään tutustumisjaksot ovat käynnissä ympäri Suomen. Tetin kautta nuori saa tietoa ja kokemusta eri ammateista ja työelämästä, vahvistusta oman osaamisen kartoittamiseen sekä ideoita ja innostusta tulevaisuuden suunnitelmien tekemiseen. Yrityksille TET-jakso on mahdollisuus saada nuori kiinnostumaan alasta ja vahvistaa yrityksen vetovoimaa työpaikkana. Talous ja nuoret TAT on kehittänyt Duunikoutsi-sovelluksen, nuorten oman työelämävalmentajan, joka tukee nuorta TET-jaksolle ja ensimmäisiin työpaikkoihin valmistautumisessa ja sen aikana.

Työnantajan vinkkilista:

  1. Hyödynnä ilmaista Duunikoutsi-sovellusta työelämätaitojen valmennuskurssina nuorelle. Nuorelle voi antaa suoritettavaksi Duunikoutsin TET-jaksolle -osion haasteita ennen jakson alkua. Duunikoutsissa olevien haasteiden avulla nuoret oppivat muun muassa itsetuntemusta ja tärkeitä työelämän pelisääntöjä. Duunikoutsi-sovelluksen avulla nuori saa esimerkiksi tärkeitä käytännön vinkkejä ensimmäistä työpäivää varten. Vinkkaa siis sovelluksesta nuorelle jo ennen TET-harjoittelun alkua.
  2. On tärkeää, että nuorelle annetaan mahdollisimman monipuolisia työtehtäviä TET-jakson aikana. Voit antaa nuorelle suoritettavaksi Duunikoutsin haasteita myös työpäivän aikana. Duunikoutsista löytyy erilaisia työelämään liittyviä testejä, uravideoita, vinkkejä ja harjoituksia. Esimerkiksi Työelämän pelisäännöt -testi tai ammatinvalintatesti Duunikone tukevat nuorta työelämään tutustumisessa ja oman polun löytämisessä.
  3. Tiesitkö, että nuori voi suorittaa TET-jakson myös etänä? Talous ja nuoret TATissa kehitetyn EtäTET-mallin tavoitteena on, että nuori voi suorittaa etäTET-jakson mistä päin Suomea vain ja mihin tahansa etäTET-mahdollisuutta tarjoavaan yritykseen ympäri Suomea. EtäTET antaa mahdollisuuden suorittaa TET-jakson joko täysin etänä esimerkiksi Microsoft Teams järjestelmän välityksellä tai osittain etänä sekä fyysisesti työpaikalla ollen. Tutustu työnantajan EtäTET-ohjeisiin täältä
  4. Moni ala kärsii työvoimapulasta ja alojen koulutuspaikat eivät välttämättä saa tarpeeksi hakijoita. TET-jakso on yritykselle mahdollisuus saada nuori kiinnostumaan alasta ja hakeutumaan alalle. Muista kertoa nuorelle monipuolisesti alaan liittyvistä tehtävistä, koulutuksista ja työnäkymistä. Muistuta nuorta myös kesätöiden hakemisesta – hyvin suoritettu TET-jakso voi edesauttaa nuorta saamaan kesätöitä yrityksestäsi.

Lisätietoa Duunikoutsi-sovelluksesta  

Duunikoutsi-sovellus on ladattavissa Google Play-kaupasta ja App Storesta.

 

Kirjoittaja: Essi Lehtovaara, TAT