Lettan raportti julkistui: EU:n sisämarkkinoiden vastattava uusiin haasteisiin

17.04.2024

Lähivuosien EU-politiikkaan saatiin arvokkaita sytykkeitä, kun Italian entinen pääministeri Enrico Letta julkisti jäsenmaiden tilaaman raportin Euroopan sisämarkkinoiden tulevaisuudesta. Raportissa otetaan kantaa Suomelle tärkeään kysymykseen sisämarkkinoita rapauttavasta valtiontukikilpailusta.

Lettan pääviestinä on muutoksen välttämättömyys: Eurooppa ja maailmantilanne ovat perinpohjaisesti muuttuneet ja siksi myös EU:n sisämarkkinat on saatava tuotua uuteen aikaan. Sisämarkkinat ovat kaiken ydin – niiden varassa ratkeaa talouskasvun ohella se, kuinka Eurooppa onnistuu isoissa tehtävissään kuten vihreässä siirtymässä ja digitalisaatiossa, unionin laajentumisessa ja maanosan turvallisuuden takaamisessa.

Euroopan investointivetovoima ja kilpailukyky ovat raportin keskeisiä teemoja. Letta kantaa syvää huolta nykyisestä jäsenmaavetoisesta valtiontukikilpailusta, joka rapauttaa sisämarkkinoita. Hän esittää ratkaisuna EU-tason rahoitusta hankkeille ja investoinneille.

Nyt on syytä tutkia Lettan raportti tarkkaan ja tarttua Suomelle hyödyllisiin avauksiin, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies:

”Ehdotus EU-tasoisesta tuki-instrumentista on tärkeä. Nyt on vaikutettava sen konkreettisempaan hahmotteluun, Suomen etu huomioiden. Olemme aiemmin ehdottaneet EU-tason investointirahoitusvälinettä, jonka kautta rahoitettaisiin parhaita ja strategisesti tärkeitä hankkeita ehkäisten suurten jäsenmaiden valtiontukikilpailun.”

Suomalaisittain kiinnostava on myös Lettan ehdotus siitä, että Eurooppaan tulisi luoda yhteiset markkinat turvallisuuden ja puolustusteollisuuden saralla. Tämä heijastuisi myös muille sektoreille kuten infrastruktuuriin, saavutettavuuteen eli liikenneyhteyksiin sekä kyberturvallisuuteen ja teknologiakehitykseen.

Letta patistaa purkamaan sisämarkkinoiden esteitä myös finanssi-, tele- ja energiasektoreilla. Tavoitteena on vahvistaa Euroopan taloudellista turvallisuutta suurvaltakamppailun keskellä. Esteiden purkaminen on hyvä suunta, samalla on kuitenkin huolehdittava, ettei se johda määräävien markkinaosuuksien kasvuun sisämarkkinoilla. Letta korostaa raportissaan myös sitoutumista kaksoissiirtymän tavoitteisiin, mikä on myös suomalaisten yritysten etu. Sisämarkkinoiden potentiaali on valtava, uskoo Enrico Letta.