Suhteellisuuden tajua muutoksista päätettäessä

14.02.2013

EK:n ja SRV Yhtiöt Oyj:n hallituksien puheenjohtaja Ilpo Kokkila peräänkuuluttaa suhteellisuuden tajua välttämättömien muutosten edessä. Suomessa on kyse aika pienistä asioista verrattuna Euroopan kriisimaihin, joissa joudutaan todella rankkoihin operaatioihin.

– Olisi sääli, jos suomalaiset ajautuisivat samanlaisen kuilun partaalle kuin 1990-luvun lamassa, arvioi Kokkila tänään ilmestyneessä EK:n Prima-lehdessä.

– Yksikkötyökustannukset ovat niin korkeat, että me häviämme kilpailijamaille. Ja koska lisäksi olemme täällä pohjanperukoilla, niin meillä pitäisi päinvastoin pitää yksikkötyökustannukset alempina kuin lähempänä markkinoita olevissa maissa.

– Täällä puhutaan työajan pidentämisestä, työpanoksen lisäämisestä, eläkeiän nostamisesta ja palkankorotuksista pidättäytymisestä. Kannattaisi havahtua ja nähdä, että kyse on kuitenkin pienistä teoista, joilla voitaisiin saada Suomeen uutta vauhtia.

Omin päätöksin tehtävien työelämämuutosten ohella Kokkila on huolissaan myös yritysrahoituksen jatkuvasta vaikeutumisesta. Eurooppalaisten pankkien kriisit heijastuvat myös Suomeen. Pankkien elinehtoja on kiristetty meilläkin siten, että ne joutuvat jakamaan kurjuutta eteenpäin. Etenkin pienten ja keskisuurten yritysten rahoitus kärsii nyt.

– Toivottavasti syntyy pikimmiten uusia rahoitusmuotoja, että pk-yritykset voivat turvata taloutensa. Se on iso asia, ja yhteiskunnan pitää katsoa myös miten tätä tilannetta helpotetaan. Täytyisi syntyä uudenlaisia rahoitusmalleja.

– Verotus olisi yksinkertaisin tapa helpottaa tilannetta. Vaikka se on poliittisesti vaikeaa, niin verotuksella pitäisi ohjata siihen suuntaan, että yritysten kannattaisi investoida.

– On tärkeää puhua uusista yrityksistä, mutta usein unohtuu, että nopein ja tehokkain tie on pitää huolta jo olemassa olevista yrityksistä, Kokkila muistuttaa.

Lue koko juttu digi-Primasta