Syysseminaarissa tentattiin puoluejohtajia ja julkistettiin EK:n vaalitavoitteet

01.12.2022

Keskiviikkona 30.11. järjestetyssä EK:n syysseminaarissa julkistettiin EK:n vaalitavoitteet vuoden 2023 eduskuntavaaleihin sekä järjestettiin puoluejohtajien vaalitentti. Seminaaria seurasi sekä paikan päällä että linjojen ääressä runsas yleisö.

Syysseminaarin avasi EK:n hallituksen puheenjohtaja Jaana Tuominen. Tuominen korosti puheessaan, että ilman menestyvää elinkeinoelämää ja hyviä yrityksiä ei ole myöskään hyvinvointimme rahoittajia.

Puheenvuorossaan Tuominen käsitteli Suomen ja maailman vaikeaa tilannetta. Ilmastonmuutos, koronapandemia sekä Venäjän hyökkäyssota vaikuttavat ja ovat vaikuttaneet meidän kaikkien arkeen. Lisäksi Suomen tuottavuus on heikkoa, väestö ikääntyy, Pisa-tulokset ovat laskussa, velka kasvaa vaarallista vauhtia emmekä siltikään saa pidettyä kuin nipin napin toisistamme huolta. Puheenvuorossaan Tuominen korosti, että maapallon tulevaisuus ratkaistaan nyt. Edessämme on hyvä tulevaisuus, mutta sen eteen on tehtävä paljon töitä. Talouden on oltava kestävää ja kasvun vihreää. Suomella ja meillä suomalaisilla on edelleen kaikki edellytykset rakentaa hyvä tulevaisuus.

Tuomisen avauspuheenvuoron jälkeen EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies esitteli EK:n eduskuntavaalitavoitteet kevään 2023 vaaleihin.

EK:n eduskuntavaalitavoitteet kantavat nimeä Tehtävänä hyvä tulevaisuus. 6+1 tehtävän kautta Suomen julkinen talous saadaan tasapainoon, vihreää siirtymää vauhditetaan ja varmistetaan, että Suomi on hyvinvoiva yhteiskunta myös jatkossa. Me uskomme siihen, että Suomella on hyvät mahdollisuudet rakentaa kestävää kasvua ja sen kasvun rakentavat suomalaiset yritykset, Häkämies sanoi esitellessään vaalitavoitteita.

EK:n vaalitavoitteiden esittelyn jälkeen siirryttiin puoluejohtajien vaalitentin pariin. Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärjen vetämässä tentissä olivat mukana Perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Atte Harjanne, Keskustan Annika Saarikko, SDP:n Niina Malm, kokoomuksen Petteri Orpo sekä Vasemmistoliiton Li Andersson.

Tentin aluksi käytiin kiivasta keskustelua hallituksen tämänhetkisestä tilanteesta. Puoluejohtajia tentattiin muun muassa vihreästä siirtymästä, taloustilanteesta, ansiosidonnaisesta päivärahasta sekä tulevasta hallituspohjasta. EK:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan seuraavaksi hallituspohjaksi suurimman kannatuksen keräsi porvarihallitus.

Puoluejohtajien keskustelu yltyi kiivaaksi etenkin maahanmuutosta ja vihreästä siirtymästä keskusteltaessa. Vihreää siirtymää vauhdittavat ratkaisut kuten osaamisen varmistaminen ja esteiden purkaminen esimerkiksi investointiluvituksen osalta saivat puoluejohtajilta kannatusta.

Vaalitentin lopuksi puoluejohtajien tehtävänä oli antaa toisilleen kehuja marraskuun kaamoksen keskellä. Helsingin Sanomat summasi puoluejohtajien kehut uutiseen.

Loppupuheenvuorossaan Jyri Häkämies kiitti sekä puoluejohtajia että Jussi Kärkeä vaalitentistä ja muistutti, että vaalit ovat toinen huhtikuuta, jota kohti tunnelma alkaa pikkuhiljaa lämpenemään.

Lämmin kiitos puoluejohtajille, puhujille, paikalla olleille sekä seminaaria striimin kautta seuranneille!

Katso syysseminaarin tallenne
Kuvat: Markku Lempinen