Vapaakauppa otti tärkeän askeleen Afrikassa

10.08.2015

Kolme Afrikan alueellista talousyhteisöä on sopinut vapaakauppa-alueen perustamisesta välilleen. Uusi vapaakauppa-alue kattaa yli puolet mantereen väestöstä ja bruttokansantuotteesta.

Taloudellinen integraatio etenee vauhdilla Afrikassa. Kesäkuussa kolme Afrikan alueellista talousyhteisöä Itä- ja Etelä-Afrikan yhteismarkkinat (Comesa), Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö (SADC) sekä Itä-Afrikan yhteisö (EAC) lanseerasivat virallisesti välilleen vapaakauppa-alueen.

Uusi vapaakauppa-alue, joka kantaa nimeä Tripartite Free Trade Area (TFTA), kokoaa yhteen 26 valtiota eteläisessä ja itäisessä Afrikassa. Sopimusvaltioiden yhteenlaskettu asukasluku on noin 632 miljoonaa ihmistä ja BKT noin 1,3 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

TFTA:n virallinen julkistus on pitkien neuvottelujen huipentuma. Talousyhteisöt ovat aloittaneet taloudelliseen integraatioon tähtäävän yhteistyön jo vuonna 2005. Vapaakauppaneuvottelujen aloittamisesta päätettiin kesällä 2011.

Virallisesta julkistuksesta huolimatta TFTA-neuvottelut jatkuvat. Sopimusta on rakennettu kaksivaiheisesti, niin että ensin on neuvoteltu muun muassa tullitariffeista, alkuperäsäännöistä, teknisistä kaupan esteistä ja riitojenratkaisusta. Tämä neuvotteluvaihe on paraikaa käynnissä.

Toisessa vaiheessa pöydälle nostetaan esimerkiksi palvelukauppa, kilpailupolitiikka ja investoinnit.

TFTA:n pitkän aikavälin tavoitteena on lisätä Afrikan sisäistä kaupankäyntiä. Monien Afrikan maiden tärkeimmät kauppakumppanit sijaitsevat mantereen ulkopuolella, eikä lähimarkkinoiden potentiaalia ole hyödynnetty täysimääräisesti. Osin Afrikan sisäisen kaupankäynnin kasvua on hidastanut puutteellinen infrastruktuuri, joka nostaa kuljetuskustannusten määrää.

Sopimuksen piiriin kuuluvista valtioista Suomen tärkeimpiä vientimarkkinoita vuonna 2014 olivat Egypti (302 miljoonaa euroa) ja Etelä-Afrikka (252 miljoonaa euroa).