Anne Salomaa: Työsuojeluvastuiden selkeä määrittely tärkeää

02.06.2025

Työnantajille on asetettu paljon erilaisia velvoitteita työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta huolehtimiseksi. Näistä säädetään työturvallisuuslaissa ja sen nojalla annetuissa asetuksissa. Työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin panostaminen lisää tutkimusten mukaan työn tuottavuutta ja tämä teema nouseekin yhä useammin myös ylimmän johdon agendalle. Työsuojeluvastuiden jako ja jokaisen työyhteisön jäsenen vastuu suhteessa työsuojeluun on tärkeää määritellä ja dokumentoida selkeästi jokaisen yrityksen omista lähtökohdista.

Olemme laatineet yhdessä jäsenliittojemme kanssa työpaikoille käytännönläheisen ohjeen siitä, miten ja miksi työsuojeluvastuiden määrittelyn äärelle kannattaa pysähtyä. Lähestymme työsuojeluvastuiden määrittelyä kysymysten kautta, joihin on kyettävä vastaamaan, jotta päästään selkeään työsuojeluvastuiden jakoon. Laatimamme kysymyslista ei ole tyhjentävä ja sitä kannattaa tarkentaa jokaisen yrityksen omista lähtökohdista käsin.

Miksi työsuojeluvastuiden jakautumisen äärelle kannattaa pysähtyä?

Käytännössä jokaisella työyhteisön jäsenellä on jonkinlainen rooli työturvallisuuden varmistamisessa. Ylimmän johdon tehtävänä on huolehtia ja varmistaa selkeä työsuojeluvastuiden määrittely. Näin vastuu myös siirtyy ylimmältä johdolta henkilöille, jotka todellisuudessa seuraavat työntekijöiden turvallisia työskentelyolosuhteita. Tietty tehtävä tai rooli ei määrittele työsuojeluvastuuta, vaan ne tulee selkeästi erikseen määritellä. Niiden määrittely kannattaa laatia kirjallisesti ja pitää ajan tasalla. Vastuiden jakautuminen on tärkeää viedä myös osaksi esihenkilöiden perehdytysprosessia.

Yritykset näkevät työntekijöiden työhyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtimisen usein tärkeimmäksi vastuullisuusasiaksi, johon halutaan panostaa. Tämä näkyy myös säännöllisesti laatimassamme pk-yritysten vastuullisuusbarometrissä. Työsuojelusäännösten noudattamiseen liittyvä työnantajien hallinnollinen taakka on myös huomattavan suuri.

Työturvallisuussäännösten noudattamiseen liittyy myös laaja työnantajan tai tämän edustajan rangaistusvastuu. Perustellusti voi kysyä, onko näin laaja rangaistusvastuu kohtuullista, kun työnantajan työsuojeluvelvoitteita pyritään samalla laajentamaan uusille alueille työelämän muuttuessa. Työturvallisuussäännösten laajuudenkin johdosta velvoitteiden noudattamiseen liittyvän vastuujaon äärelle on tärkeää pysähtyä ja laatia vastuiden jako mahdollisimman selkeäksi.

Selkeä vastuidenjako vähentää myös kuormitusta

Selkeä vastuunjako on omiaan vähentämään myös kaikkien työyhteisön jäsenten kuormitusta. Silloin esihenkilöt ja kaikki työyhteisön jäsenet tietävät, mitkä asiat ovat kenenkin vastuulla. Esihenkilöillä tulee olla myös riittävät toimivaltuudet heille osoitettujen vastuiden hoitamiseksi.

Työhön liittyvän kuormituksen hallinta on ollut viime aikoina paljon esillä. Omien johdettavien kuormituksen seuranta ja työturvallisuuslaissa työnantajalle asetetun huolehtimis- ja tarkkailuvelvollisuuden toteuttaminen on tyypillisesti osoitettu yrityksissä lähiesihenkilöiden vastuulle ja näin suosittelemmekin toimimaan. Lähiesihenkilöt tuntevat omien johdettaviensa työtehtävät ja heillä on aidosti mahdollisuus seurata kuormitusta.

Täältä löydät työsuojeluvastuiden määrittelystä laatimamme ohjeen. Siinä on käsitelty lyhyesti myös vaarojen arvioinnin toteuttamista työpaikalla, joka on yksi työnantajan keskeisimmistä työturvallisuusvelvoitteista. Sen huolellinen toteuttaminen auttaa myös työsuojeluvastuiden hahmottamisessa.

Työterveyslaitos päivittää parhaillaan Työturvallisuuslain soveltamisopasta. Oppaasta on löydettävissä paljon hyödyllistä tietoa työturvallisuuslaissa asetettujen velvoitteiden sisältöön ja niiden noudattamiseen liittyen.