Maakuntavero on kuollut!

11.03.2021

Sote-uudistuksen tielle ei vielä näy loppua. Sen sijaan sen rahoitusvaihtoehtona esiin nostetun maakuntaveron tiestä taisi onneksi tulla ennätyksellisen lyhyt, bloggaa verojohtaja Anita Isomaa.

Maakuntaveroa koskeva komitean mietintö julkaistiin tänään. Perusteellisen mietinnön parissa voi viettää tunnin jos toisenkin. Mietinnön tärkein anti lienee se, että maakuntaveroa ei tule ottaa käyttöön, sillä siihen liittyy ongelmia enemmän kuin tarpeeksi. Mietinnön perusteella julistaisin veron kuolleeksi. Mutta oliko mietinnön lopputulos yllätys? Tuskin.

Hallituksen esitys annettiin joulukuussa. Esityksessä todettiin selkeästi, että valtion rahoitukseen perustuva malli olisi maakuntien omaa verotusoikeutta toimivampi ja kannatettavampi vaihtoehto sekä verotuksen tason että verojärjestelmän rakenteen näkökulmasta. Samoin todettiin, että hyvinvointialueiden laajaan verotusoikeuteen perustuvaa mallia ei voida nykytilanteessa pitää todellisena rahoitusmallivaihtoehtona. Tyhjentävä näkemys, johon ei juuri ole lisättävää.

Verojärjestelmämme on jo ennestään monimutkainen, eikä uuden tason lisääminen sitä selkeyttäisi. Maakuntavero kohdistuisi työhön eli ansiotuloihin. Tällöin vaarana olisi tuloverotuksen kiristyminen. Poliittinen vakuutus siitä, että verotus ei kiristy, menettää ajan myötä merkityksensä, koska veroprosenteista päättävien tahojen lukumäärä kasvaa.

Komitean mietintö huolineen on painavaa asiaa, vaikka mietintö ei olekaan yksimielinen. Kaikkien veronmaksajien puolesta toivon, että huhut maakuntaveron kuolemasta eivät ole liioiteltuja.