Mika Tuuliainen: Digitalisaation rytminvaihdoksen ensimmäinen askel?

Hankehumpan sijaan Suomi tarvitsee digin ja datan kokonaisvaltaista johtamista. Ministeri Paateron, Lintilän ja Harakan avaus herättää elinkeinoelämässä positiivisia odotuksia, kirjoittaa johtava asiantuntijamme Mika Tuuliainen.

Valtioneuvosto asetti tänään uuden ministerityöryhmän, jonka tehtävänä on kehittää digitalisaatiota, datataloutta, tietopolitiikkaa ja julkista hallintoa. Ensimmäistä kertaa näitä johdetaan keskitetysti ja kattaen kolmen ministeriön hallinnonalat. Tämä antaa ennennäkemättömät mahdollisuudet koordinoida valtiovarainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön ja sekä liikenne- ja viestintäministeriön politiikkatoimia.

Uusi johtamisote tulee tarpeeseen.

Tähän asti Suomi on hukannut verorahoja kehittämällä digitalisaatiota siiloissa ja saarekkeisesti. Seurauksena on ollut hallitsematon hankehumppa. Monia pikavoittoja on vuosien mittaan saatu, mutta suuri suunta ja toimeenpanon voima on puuttunut.  Esimerkiksi terveydenhuollon & elinkeinoelämän yhteispelin saralla tarvitsisimme pikaisesti suunnannäyttöä digissä, kuten vaikkapa koronapassin pikaista käyttöönottoa Tanskan esimerkin innoittamana.

Kolme ministeriötä ovat nyt digin ruorissa kiinni. Yhtä tärkeää olisi saada myös oikeusministeriö sitoutumaan uuteen keskitettyyn johtamismalliin, varsinkin toiminnan konkretisoituessa. Monet ratkaisevat uudistukset kun kilpistyvät usein juuri lainsäädäntöön. Muut ministeriöt seuraavat varmasti perässä.

Pienen maan valttikorttina on sujuva yhteistyö valtionhallinnon ja elinkeinoelämän kesken. Vaalitaan tätä myös digitalisaatiossa ja tietopolitiikassa! Annamme parhaan panoksemme Suomen digitulevaisuuden hyväksi.