Osaajapulasta kärsivillä yrityksillä ei ole varaa ennakkoluuloihin – työ ei syrji

21.03.2022

Työvoimapula kaikilla alueilla Suomessa on vain kiihtynyt ja osaavan työvoiman saatavuus on tälläkin hetkellä merkittävin kasvun este. Tämä siitä huolimatta, että Ukrainan sota on muuttanut yritysten toimintaympäristöä reippaasti viimeisen kolmen viikon ajan ja sen vaikutukset tulemme näkemään vasta ajan kanssa. Sota ja siihen liittyvä propaganda ja mahdolliset sotarikokset ovat meille karvas muistutus siitä, mitä tapahtuu, kun ihmisiä lietsotaan toisiaan vastaan etnisen tausta tai kulttuurin takia.

Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa eikä yrityksillämme ole varaa menettää osaajia syrjinnän vuoksi. Syrjiviä asenteita muuttamalla ja rasisminvastaisia toimenpiteitä toteuttamalla saamme työvoimapulaa osittain helpotettua ja osaajia houkuteltua Suomeen. Monimuotoisen työympäristön tulisi olla itsestäänselvyys – saavuttavathan yritykset sitä kautta uusia innovaatioita, palautuvat nopeammin kriiseistä sekä uudistuvat tehokkaammin. Jokainen työ ansaitsee arvoisensa tekijän. Työtä on kuitenkin vielä edessä.

Työpaikoilla voi esiintyä tiedostamattomia ennakkoluuloja tai jopa syrjiviä asenteita, joiden kitkeminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Ennakkoluulojen havaitseminen ja omien ajatusmallien tunnustaminen on ensimmäinen askel. Tämän jälkeen ennakkoluuloja voi vähentää esimerkiksi yhdessä työyhteisön kanssa säännöllisten koulutusten muodossa tai anonyymia rekrytointia kokeilemalla.

Me EK:ssa vaikutamme tasa-arvoisen, monimuotoisen ja syrjimättömän työelämän puolesta. Olemme avoimen ja kansainvälisen Suomen asialla. Toimimme monella rintamalla reilujen pelisääntöjen ja eettisen työelämän puolesta. On tärkeää, että Suomesta saadaan vetovoimainen ja kansainvälinen maa, jonne ulkomaisten osaajien on helppo tulla, asettua ja kotiutua. Vaikuttamistyön ohella olemme toteuttaneet myös tapahtumia ja kampanjointia, kuten ulkomaisten opiskelijoiden työllistämiseen tähtäävän #STAYinFinland-kampanjan sekä viime viikolla alkaneen Turvaa työstä -hankkeen, jonka avulla on mahdollista tarjota työtä Ukrainasta sotaa paenneille ihmisille. Kiristyneessä maailmantilanteessa on entistä tärkeämpää, että kaikki suomalaiset edistävät Suomen maakuvaa ja näin houkuttelevat osaavaa työvoimaa Suomeen.

Toinen matalan kynnyksen keino tuoda kokemuksia monimuotoisuudesta pienempäänkin yritykseen on palkata kesätyöntekijöitä tai korkeakouluharjoittelijoita. Jo muutaman kuukauden työjakson aikana työyhteisön ennakkoluulot voivat vähentyä merkittävästi ja erilaisen taustan omaavan henkilön työpanos nähdäänkin lisäarvoa tuottavana asiana.

Syrjintä ei saisi estää kenenkään työllistymistä tai onnistumista työssä. Syrjimättömyys on meidän kaikkien etu, sillä tarvitsemme töihin jokaisen osaajan.