Suomelle hopeaa – kaikki hyvin?

14.06.2022

Suomi on säilyttänyt toisen sijan jo kolmatta vuotta peräkkäin Digibarometrin kokonaisvertailussa. Tanskalle meni kultamitali. Hopea ei ole häpeä – Suomi on monella mittarilla digitalisaation edelläkävijämaa.

On kuitenkin asia, johon tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Suomalaiset yritykset menestyvät Digibarometrissa erinomaisesti tarkasteltaessa digitaalisen teknologian, kuten pilvipalvelujen, käyttöä. Sen sijaan teknologian ja digitalisaation vaikutuksissa eli kilpailukyky- ja tuottavuushyödyissä kotimaiset yritykset suoriutuvat verrokkimaita heikommin. Suomen sijoituksen kehitys on ollut laskuvoittoinen viime vuodet.

Digibarometrin selvityksen mukaan digitaalisen intensiteetin kasvattaminen johtaa yrityksissä korkeampaan tuottavuuteen.

Tämän edistämisessä julkinen sektorilla on keskeinen rooli. Olisi toivottavaa, että Suomen päättäjät kiinnittäisivät seuraaviin asioihin aiempaa painavammin huomiota:

1. Teknologioiden ja digitalisaation investointikannusteet on saatava kuntoon
2. Kyberturva kaikkialle
3. Panostetaan datatalouden perusvalmiuksiin, digiosaamiseen ja jatkuvaan oppimiseen
4. Digitaalinen infrastruktuuri ja datatalouden perusrakenteet kuntoon
5. Nopeutetaan julkisen sektorin digitalisaatiota
6. Tieto-, data ja teknologiapolitiikka sekä kyberturvallisuus tarvitsevat Suomessa johtajuutta.

Nyt kohti seuraavaa vaalikautta. Edellä olevaa vinkkilistaa saavat päättäjät käyttää täysin vapaasti. Näillä keinoilla hopea kullaksi.