Tiina Ruohola: Raportointi kuriin – kasvun vuoksi keskityttävä oikeisiin asioihin

Verotuksessa verotuksen taso ei ole ainoa ratkaiseva tekijä, vaan verotusmenettelyn sujuvuus on tekijä, jonka merkitystä ei tule aliarvioida. Nyt eduskunnan käsiteltävänä oleva veronkannon yksinkertaistus on hyvä esimerkki tällaisesta, niin yrityksiä kuin Verohallintoakin helpottavasta uudistuksesta. Kasvua saadaan, kun keskitytään oikeisiin asioihin. Raportoinnin yksinkertaistaminen ja prosessien suoraviivaistaminen ovat matalalla roikkuvia hedelmiä, jotka odottavat poimijaansa.

Luonnollisten henkilöiden verotus on saatu jo hyvin automatisoiduksi. Moni meistä ei tunnu enää muuta kuin juuri ja juuri vilkaisevan esitäytettyä veroilmoitustaan – joko huokaistakseen helpotuksesta tai katsoakseen, minkäkokoinen summa on pankkitililtä lähtemässä ja milloin, maksun mennessä mitä todennäköisimmin verkkolaskuna. Kansainvälisesti Suomen tilannetta voidaan pitää ihailtavana ja tavoittelemisen arvoisena, ja sitä se varmasti veronsaajan näkökulmasta onkin.

Samankaltaisia yksinkertaistuksia tulisi kuitenkin hakea laajemminkin, ja erityisesti liittyen yritysten raportointiin ja prosesseihin. Hyvä esimerkki yksinkertaistuksesta on nyt eduskunnassa oleva veronkannon uudistus (HE 39/2025). Veronkantosäännökset ovat tällä hetkellä niin hankalia, että niiden lopputuloksia ei ole ymmärretty sen enempää yrityksissä kuin Verohallinnossakaan. Nyt esitetyt muutokset yksinkertaistavat lainsäädäntöä ja toivon mukaan nyt verotilin kummallisuuksien setvimiseen käytetty aika voitaisiin jatkossa käyttää johonkin aidosti hyödylliseen tekemiseen. Voittajia ovat kaikki, kun resursseja vapautuu yrityksissä ja Verohallinnossa.

Aika on meille jokaiselle rajallista, eikä ylimääräisiä tunteja ole saatavissa kenenkään vuorokauteen. Raportointiin käytetty aika on väistämättä pois tuottavasta työstä. Tämän vuoksi kaikesta ”nice to know” raportoinnista, päällekkäisyyksistä ja vaikeasti ymmärrettävistä prosesseista olisikin syytä hankkiutua eroon nopeasti ja määrätietoisesti. Raportoinnin vähentyminen mahdollistaa yritysten fokuksen kääntämisen kasvuun. Veronkannon jälkeen voidaan kääntää katseet vaikka tuonnin Intrastat-raportointiin – lopetettaisiinko Viron tapaan näiden raporttien pyytäminen, vaikka jo heti lomien jälkeen?