Urkintakohu tiivistää Saksan ja Ranskan välejä

29.10.2013

Lokakuun Eurooppa-neuvoston kokouksesta jäi mieleen Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kännykän salakuuntelukohu. Siihen liittyi myös Ranskan ja Saksan ainakin hieman lämmenneet välit, kun ne totesivat aikomuksesta neuvotella Yhdysvaltojen kanssa tiedustelutietojen keräämisestä.

Saksan kannasta on tullut äärimmäisen tärkeä EU:n aloitteiden eteenpäin saattamisessa. Presidentti Hollandin kaudella välit Saksaan ovat olleet viileät. Saksan vaalien jälkeen näyttää kuitenkin siltä, että maat ovat halukkaampia löytämään taas kompromisseja. Se voi tietää monen umpikujassa olevan hankkeen nytkähtämistä eteenpäin.

Mitä tapahtui Eurooppa-neuvoston alkuperäisellä agendalla olleille teemoille? Digitaalista taloutta käsiteltiin aivan oikein laajana kokonaisuutena osaamisen kehittämisestä digitaalisiin sisämarkkinoihin ja digitalouteen investoimiseen. Oli tärkeää, että digitaalitalous oli nostettu kokouksen agendalla korkealle, vaikka konkreettiset päätökset jäivät vähäisiksi. Eurooppa-neuvosto käsittelee digitaalista taloutta seuraavan kerran vuoden 2014 aikana. Digitaalitalouden verottamista käsitteleviin kysymyksiin Eurooppa-neuvosto palaa kuitenkin jo kokouksessaan joulukuussa.

Joulukuun huippukokouksessa palataan myös pankkiunionia ja talousliittoa käsitteleviin merkittäviin kysymyksiin. Joulukuun huippukokoukseen suunnitellut muut teemat, puolustusteollisuus sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, voivatkin jäädä vähemmälle huomiolle. Joulukuussa Saksan hallituskokoonpano on jo tiedossa ja se voi kummasti helpottaa talous- ja rahaliittoa koskevien päätösten tekemistä. Joulukuun kokoukseen onkin ladattu suuret odotukset.

Janica Ylikarjula