Ravintoloitsija tarpoo valtavassa lupaviidakossa

19.03.2015

Sääntelyn vähentäminen on jo vuosia ollut yleisesti hyväksytty tavoite. Silti sääntelyn määrä on jatkuvasti kasvanut,  todetaan EK:n tänään julkaisemassa selvityksessä ”Hyvä sääntely-parempi Suomi”. Julkistamistilaisuudessa esiteltiin myös ravintola-alan sääntelyongelmia.

Ravintola-alalla yrittäjät toimivat kirjavan ja monivaiheisen lupamenettelyn keskellä. Kuvaavaa on, että esimerkiksi catering yrittäjä palvellessaan Jyväskylän suurajon VIP-telttojen asiakkaita, joutuu hakemaan 19 erillistä anniskelulupaa, joka kuntaan omansa. Yhden tulisi riittää.

– Pienen terassin rakentaminen Helsinkiin edellytti puolestaan 10 viranomaisen kanssa toimimista ja monivaiheista lupien ja lausuntojen hankkimista, sanoo Ravintolakolmio-ryhmän hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen. Keskinen muistuttaa, että Helsingin kaupungin tavoitteena on katujen elävöittäminen. Terassirakentamisen vaikeuttaminen ei sitä tue.

– Toisaalta esimerkiksi anniskeluajan jatkoaikalupa on tehtävä vuosittain. Jos hakemus unohtuu, yrittäjän taloudelliset menetykset ovat huomattavia. Miksi tuollainen lupa ei voisi olla voimassa toistaiseksi, ellei mitään ongelmia ilmene, Keskinen kysyy.

– Poliittinen tahtotila on varsin selvä, kaupunkia pitää elävöittää ja Helsinki on vuonna 2016 yrittäjäystävällisin kaupunki.  Miksi nämä oikeat tahtotilat eivät näy käytännön virkamiestyössä lainkaan ?  Pitäisikö poliitikkojen kirjata tahtotilat yksiselitteisemmin, että me kaikki lukisimme ne samalla tavalla, ihmettelee Keskinen.

Lisätietoja:

Ravintolakolmio-ryhmän hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen
puh. 0400 402 438

 

EK:n tiedote: Tuhansia velvotteita karsittava – uusille hankkeille jarru

Hyvä sääntely – parempi Suomi (pdf)
Liite: Hyvä sääntely – parempi Suomi, esimerkkejä sääntelystä (pdf)
Sääntelyyn liittyvät graafit (pdf)