Paavali Kukkonen: Vienninedistämisen ulkomaanverkostoa suojeltava leikkauksilta
Suomi tekee vahvoja lisäpanostuksia T&K-toimintaan. Sitä suuremmalla syyllä on varmistettava, että sen tulokset saadaan muutettua innovaatioiksi ja myös kaupallistettua kansainvälisille markkinoille, kirjoittaa EK:n johtava asiantuntija Paavali Kukkonen.
Maan hallitus valmistautuu budjettiriiheen. Aiempien linjausten mukaisesti se on pitämässä kiinni julkisen T&K-rahoituksen kasvattamisesta, millä mahdollistetaan nousu kohti tavoiteltua 4 prosentin BKT-osuutta. Tämä on merkittävä saavutus.
Suomen heikkouksia TKI:n saralla on kykymme muuntaa T&K:n tuloksia innovaatioiksi, kaupallistaa ne ja viedä edelleen kansainvälisille markkinoille. Siksi on hämmentävää, että kevään kehysriihessä leikattiin juuri tätä osa-aluetta vauhdittavia Business Finlandin ei-T&K-valtuuksia yli neljänneksellä. Hyötyjen saaminen irti T&K:sta edellyttäisi näiden panostusten samansuuntaista kehittämistä.
Samojen osa-alueiden rahoitusta ovat heikentämässä myös Business Finlandin toimintamenojen leikkaukset. Ne ovat osa työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle jyvitettyjä yleisiä säästötarpeita. Kasvavien T&K-valtuuksien rinnalla tuotekehitykseen liittyviä toimintamenoja on ymmärrettävästi tarve suojata. Siitä seuraa kuitenkin edelleen leikkausten kohdentuminen myös toimintamenojen puolella nimenomaan muihin kuin nyt tuotekehitykseksi tulkittaviin menoihin – innovaatioihin, kaupallistamiseen ja kansainvälistymiseen.
Business Finlandin toimintamenoista kustannetaan myös sen vienninedistämisen ulkomaanverkoston kulut. Hallitus teki aiemmin kesäkuussa päätöksen ulkomaanverkoston integroimisesta myöhemmin ulkoministeriöön. Ei tarvitse olla politiikan erityisosaaja lukeakseen tilannetta niin, että se altistaa nämä resurssit nyt erityiselle vaaralle.
EK on vaikuttanut sen puolesta, että kaikille edellä kuvatuille – mukaan lukien Visit Finlandin ja kansainvälisten kauppakamareiden – leikkauksille etsittäisiin vaihtoehtoisia kohteita. Ne ovat euromääräisesti verrattain pieniä mutta osuvat kasvun vauhdittamisen näkökulmasta strategisesti herkkiin paikkoihin.
EK on myös korostanut, etteivät Team Finland-toiminnan ja johtamisen uudistamisessa valitut hallinnolliset ratkaisut saa vähentää vienninedistämistyöhön käytettäviä henkilöresursseja.
Hallituspuolueiden julkiset kommentit antavat ymmärtää, että kehysriihen päätökset viedään budjettiriihessä täytäntöön, eikä uudelleenharkintaa tehdä. Virheet kannattaisi aina korjata ja huolehtia, ettei tuotekehityksestä alkava ns. kasvuputki rapaudu. Toivottavasti vienninedistämisen ulkomaanverkoston leikkaukset eivät ainakaan toteudu. Niitä kun ei ole erikseen kehysriihipäätökseen kirjattu.