Pk-johtaja Jouni Hakala: Yritysten yleistuelle on tarve – nyt!

14.05.2020

Hallitus on vihdoin päättämässä yritysten uudesta yleistuesta, jota on voimallisesti peräänkuulutettu maaliskuulta alkaen. Tämä on erinomainen ja kipeästi kaivattu uutinen myös EK:n edustamille yrityksille – työnantajina toimiville yrittäjille, kirjoittaa pk-johtaja Jouni Hakala.

EK:n juuri julkistetun yrityskyselyn mukaan noin joka viidennellä yrityksellä liikevaihto on pudonnut yli 75%. Korona on iskenyt lujaa suomalaisiin yrityksiin ja työpaikkoihin. Kriisin kestettyä jo kaksi kuukautta kassat ovat huvenneet.

Tehdyt päätökset maaliskuulta alkaen yritysten rahoituksen vahvistamiseksi ovat olleet tarpeellisia. Mutta työkalupakista on puuttunut yleistuki, mitä Vesa Vihriälän johtama työryhmäkin suositteli sillan rakentamiseksi pahimman yli. Hallituksen tuore periaatepäätös uudesta yleistuesta on tervetullut – nyt se pitää kyetä laittamaan käytäntöön mahdollisimman pian.

Toimeenpano ratkaisee – huomioidaan työnantajat

Olennaista on ripeän aikataulun ohella käytännön toteutus. Mikäli tuen yrityskohtainen maksimi on 200,000 euroa, se palvelisi parhaiten pieniä yrityksiä. Esimerkiksi yritykselle, jonka liikevaihto on 2,4 miljoona euroa vuodessa, se vastaisi tuolloin yhden kuukauden koko liikevaihdon menetystä. Mutta jo isommalle pk-yritykselle tuen merkittävyys laskee paljon: jos yrityksen liikevaihto onkin esimerkiksi 36,5 miljoonaa euroa vuodessa, tuki vastaisi vain kahden päivän koko liikevaihdon menetystä.  Kuitenkin työpaikkojen tulisi olla yhtä arvokkaita kummassakin tapauksessa.

Erittäin tärkeää on saada tuki rullaamaan heti myös käytännössä.  Yrityksille tukiviranomaisen nimellä on pieni merkitys, mutta tukiprosessin toimivuudella suuri. Siksi tukiviranomainen on resursoitava vahvasti, koulutettava käsittelevä henkilökunta, haun on oltava yksinkertaista ja sen ohjeistuksen selkeää. Näin saadaan tuesta paras teho irti, yritykset kuljetettua pahimman yli ja mahdollistettua työpaikkojen pysyvyys tässä aivan poikkeuksellisessa koronakriisissä.