Toimitusjohtaja Jyri Häkämies: EU:n pohdittava uudenlaista talouskumppanuutta brexit-paineessa

08.09.2016

Euroopan unionissa on tarpeen pohtia uudenlaista talouskumppanuutta, jotta EU:n ja Ison-Britannian suhteeseen löydetään toimiva ratkaisu maan EU-eron jälkeen. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan vanhoista malleista tuskin löytyy sopivaa vaihtoehtoa.

– Nyt tarvitaan rohkeita, mutta käytännönläheisiä ideoita taloussuhteiden kehittämisestä, Häkämies painotti torstaina EK:n järjestämässä brexit-tilaisuudessa.

Häkämies nosti esiin mallin, jossa EU-maat muodostaisivat ytimen ja sen ympärille luotaisiin uudenlaisista talouskumppaneista koostuva ulkokehä. EU-maat ja talouskumppanit olisivat yhdessä maailman suurin yhteismarkkina, EU:n sisämarkkina. Tällainen yhteistyömalli saattaisi olla realistinen vaihtoehto paitsi Britannialle myös joillekin muille EU:n naapurimaille.

– Vapaan liikkuvuuden rajoittaminen on ollut briteille kynnyskysymys. EU:n ja talouskumppanien välille voitaisiinkin harkita joitakin rajoituksia. Työntekijöiden liikkumisen pitäisi kuitenkin olla mahdollista sovituin ehdoin. Myös opiskelumahdollisuuksien säilyminen on tärkeää, Häkämies tähdensi.

Jotta Britannia ja muut mahdolliset talouskumppanit pääsisivät osaksi sisämarkkinaa, niiden pitäisi soveltaa EU-lainsäädäntöä. Talouskumppanimaille tarjottaisiin mahdollisuus osallistua lainsäädännön valmisteluun, mutta varsinainen päätösvalta olisi edelleen unionin jäsenmailla.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jyri Häkämies, puh. 09 4202 2400
EK:n Brysselin toimiston päällikkö Janica Ylikarjula, puh. +358 40 560 1275

Katso myös: Janica Ylikarjulan blogi: EU:n ja Britannian suhde on säilytettävä tiiviinä