Lisää yrittäjiä ammattikorkeasta

Opetus- ja kulttuuriministeriö rohkaisee ammattikorkeakouluja edistämään yrittäjyyttä. Ministeriö on tuoreessa ammattikorkeakoulu-uudistusta koskevassa asetusluonnoksessaan lisännyt yrittäjäksi työllistyneiden määrän yhdeksi rahoituksen laskentakriteereistä.

– Linjaus on myönteinen ja voi parhaimmillaan edistää yrittäjyysaikomusten toteutumista useammin myös käytännössä. Tällä hetkellähän tilanne on, että vaikka yrittäjyyttä Suomessa arvostetaan ja se on yhä useammalle houkutteleva uravaihto, niin vain harvoin myönteiset yrittäjyysajatukset konkretisoituvat oman yritystoiminnan aloittamisena. OKM:n ehdottamia määrällisiä ja helposti mitattavia tavoitteita tarvitaan, ettei yrittäjyyden edistäminen jää pelkäksi sanahelinäksi, sanoo EK:n yrittäjyysasiantuntija Jari Huovinen.

Yrittäjyyskasvatuksessa ja -opetuksessa olisi hyvä nostaa esiin monipuolisesti myös erilaisia mahdollisuuksia yrittäjäksi ryhtymisessä.

– Startup-huumassa usein unohtuu, että yrittäjäksi voidaan ryhtyä paitsi yrityksen perustamalla myös yritysoston kautta. Tässä olisi monille nälkäisille yrittäjänaluille ja yrittäjyystiimeille lähivuosina hyviä mahdollisuuksia, koska kymmeniä tuhansia toimivia yrityksiä on tulossa myyntiin yrittäjien ikääntymisen myötä, toteaa Huovinen.

 

Kuva: 123rf.com, Serguei Vlassov