Sata maata, kymmenen kieltä

14.05.2014

Lempääläläisessä Robit Rocktoolsissa henkilöstöä kannustetaan kieliopintoihin. Myös omaehtoiset kielikurssit kuuluvat monen työntekijän harrastuksiin. Kansainvälisessä työyhteisössä tarvitaan monipuolista kielitaitoa.

Kun yritys vie tuotteitaan sataan maahan, myyntihenkilöstöstä löytyy monen kielen osaajia.

– Englantia, espanjaa, ruotsia, ranskaa sekä venäjää puhutaan meillä paljon. Jonkin verran tarvitaan myös saksaa, japania, koreaa ja kiinaa. Ja pian saamme myös arabiankielentaitoisen harjoittelijan, Mikko Mattila, Robit Rocktoolsin General Manager listaa.

Porakruunuja ja putkitusteriä valmistava Robit Rocktools on kansainvälinen työympäristö, jossa kielitaito otetaan esiin heti rekrytoinnissa.

Mattila kertoo, että työhaastattelut tehdään yrityksessä useimmiten englanniksi ja muita työssä tarvittavia kieliä testataan haastattelun aikana. Henkilöstöä kannustetaan kieliopintoihin ja myös omaehtoiset kielikurssit kuuluvat monen työntekijän harrastuksiin.

Parasta kieliopetusta robitlaiset saavat kuitenkin työkavereiltaan, kun keskustelukumppaniksi ottaa muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvan kollegan.
Robit Rocktoolsissa myyjien ohella asiakaspalvelussa ja laskutuksessa työskentelevät tarvitsevat kielitaitoa.

Asiakirjoissa kielen pitää olla täysin oikein, mutta puhumisen kriteerit ovat väljemmät. Sopimusten oikeakielisyys varmistetaan monesti tekemällä samasta sopimuksesta kaksi erikielistä versiota, esimerkiksi englanniksi ja venäjäksi. Samalla sovitaan, kumpi sopimuksista on ensisijainen.

Ammatti- ja kieliopinnot tiiviimmin yhteen jo koulussa

Koska yrityksessä tarvitaan niin monia kieliä, Robit Rocktools on pestannut ulkomaalaisia, joilla tarvittava, etenkin Suomessa harvinaisempien kielten, taito on ollut jo hallussa.

– Suomesta on hankala löytää henkilöstöä, joka osaisi työskennellä ranskaksi tai espanjaksi. Myös venäjän taitajia on toisinaan vaikea saada.

– Jos voisin vaikuttaa asiaan, yhdistäisin suomalaisissa kouluissa enemmän ammattiopintoja ja kieliopintoja. Näin työelämässä oikeasti tarvittava kielitaito ja tapa käyttää vierasta kieltä saataisiin nivottua luontevammin osaksi ammattiosaamista jo opintojen aikana, Mattila summaa.

Robit Rocktoolsilla on tuotantotoimipisteet Lempäälässä ja Etelä-Koreassa. Lempäälässä työskentelee 53 henkilöä ja Etelä-Koreassa 40. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2013 noin 35 miljoonaa euroa.

Lähde: Kielitaito on kilpailuetu, EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu (toukokuu 2014, pdf)
Kuva: 123rf.com / Anton Balazh