Muureja purkamassa ja tuulimyllyjä rakentamassa – Kiinan-kaupassa puhaltaa voimakas myötätuuli

04.07.2017

Kiina on tällä hetkellä ylivoimaisesti nopeimmin kasvava vientimarkkinamme. Ensimmäisen vuosineljänneksen kasvu oli yli neljäkymmentä prosenttia. Yritysten innostus osallistua pääministeri Juha Sipilän vetämälle Pekingiin suuntautuneelle vienninedistämismatkalle 26.-30. kesäkuuta oli näin ollen enemmän kuin perusteltua. Yritysten etuja edistämään Elinkeinoelämän keskusliitto EK solmi vierailun aikana yhteistyösopimuksen Kiinan johtavan ulkomaankauppajärjestö CCPIT:n (China Council for the Promotion of International Trade) kanssa, bloggaa matkalla mukana ollut EK:n johtaja Petri Vuorio.

Vienninedistämismatkalla oli mukana noin viisikymmentä suomalaisyritystä ja kaupallisia sopimuksia allekirjoitettiin vierailun aikana lähes kuusikymmentä kappaletta. Kiina on suoralla viennillä mitattuna viidenneksi tärkein vientimarkkinamme. Saksan ja Ruotsin kautta jatkojalostettuna Kiinaan päätyvä vienti huomioiden, nousee se yhdeksi tärkeimmistä vientimaistamme. Lisäksi maa on viime aikoina noussut tärkeimmäksi ulkomaiseksi investointikohteeksemme ja siellä toimii lähes neljäsataa suomalaisyritystä.

Yhteistyösopimus Kiinan johtavan kauppajärjestön kanssa

Mahdollisuuksien tunnistaminen ja haasteiden ratkominen ei Kiinan markkinoilla kuitenkaan ole aina täysin mutkatonta. Näitä helpottaakseen EK haluaa olla rakentamassa toimivia siltoja ja kanavia Kiinan elinkeinoelämään. Tätä ja jäsenyritysten etuja edistämään, EK teki vierailun aikana yhteistyösopimuksen Kiinan johtavan ulkomaankauppajärjestö CCPIT:n (China Council for the Promotion of International Trade) kanssa. Lisäksi rakennettiin yhteistyön siltaa myös kahteen muuhun maan johtavaan elinkeinoelämän ja kaupan järjestöön. EK on niin ikään mukana vierailun aikana käynnistetyssä suomalais-kiinalaisessa innovaatiokomiteassa. Komitean Suomen puheenjohtajana toimii Nokian ja Teknologiateollisuuden hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Komitea sai alkunsa presidentti Xin Suomen vierailulla huhtikuussa ja se yhdistää molempien maiden johtavia innovatiivisen liiketoiminnan yrityksiä. Tavoitteet on asetettu korkealle ja komiteasta odotetaan pääministeri Sipilän sanoin ”kasvavaa lisäbuustia Suomen Kiinan-kauppaan”.

Älykkäät kaupunkiratkaisut

Suomella yhtenä maailman innovatiivisimmista maista on yhä paljon potentiaalia hyödynnettävänä Kiinan markkinoilla. Esimerkiksi käy suomalainen snow-how Pekingin valmistautuessa talviolympialaisiin 2022. Myös maailman johtavat tehokkaan ja uusiutuvan energian ratkaisut, älykkäät kaupunki- ja liikenneratkaisut, puhtaan sisä- ja ulkoilman ratkaisut sekä tavaroiden internet ovat muita esimerkkejä. Myös Kiina etenee kovaa vauhtia innovaatiorintamalla, vaikka lännestä vielä aavistus jäljessä ollaankin. Tämän etumatkan ei kuitenkaan odoteta jatkossa kasvavan. Asiantuntijat arvioivat kiinalaisten olevan joissain tuotteissa jo nyt parin vuoden teknologisella etumatkalla länteen nähden. Teknologiayritysten ja innovaatioiden kärkijoukkoa edustavat muun muassa Ali Baba verkkokaupparatkaisuineen sekä Supercellin pääomistaja Tencent WeChat -mobiiliviestintäpalveluineen.

Kahdenvälisten suhteiden luonti Kiinan johtaviin elinkeinoelämän etujärjestöihin sekä mukanaolo vahvalla panoksella johtavien innovaatioyritysten välisessä yhteistyössä, avaa EK:lle ja sen jäsenistölle erinomaiset kommunikaatiokanavat Kiinan elinkeinoelämään, yrityksiin ja viranomaisiin.