Petri Vuorio: EU:n Ukraina-tuki tarvitsee ryhtiliikkeen

13.05.2024

Suomen on syytä vaikuttaa seuraavalla viisivuotiskaudella sen puolesta, että EU:n rivit pysyvät koossa Ukrainan tukemisessa. Jälleenrakentamisen onnistumiseksi EK ehdottaa InvestUkraine-rahaston perustamista. Lisäksi esitämme eurooppalaisten yrityskonsortioiden kokoamista Ukraina-hankkeita toteuttamaan, kirjoittaa johtaja Petri Vuorio.

Ukraina tarvitsee tukeamme nyt enemmän kuin koskaan. Venäjän hyökkäys on kymmenien tuhansien kuolonuhrien lisäksi tuhonnut maan infrastruktuurin: lähes 200 000 asuinrakennusta, 3 000 koulua ja päiväkotia, 1 500 sairaalaa ja terveyskeskusta sekä 1 300 tuotannollista laitosta on tuhoutunut.

Ukrainan kriittisen infrastruktuurin ylläpito ja maan jälleenrakentaminen vaatii valtavia panostuksia. Maailmanpankki on arvioinut jälleenrakentamisen kustannukseksi lähes 500 miljardia euroa. Euroopan komissio on jo myöntänyt rahoitusta Ukrainan jälleenrakentamiseen, mutta tarve on edelleen valtava. Tukemisen hintalappu on siis iso, mutta tukematta jättämisen olisi mittaamaton.

Suomen elinkeinoelämällä on keskeinen rooli tässä jälleenrakennusprosessissa. Suomalaiset yritykset voivat olla mukana tukemassa Ukrainaa tarjoamalla apua ja osaamistaan. Elinkeinoelämä on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnan toimintojen ylläpitämisessä ja talouden elvyttämisessä. Erikoisosaamisalueitamme ovat muun muassa hajautetut energiaratkaisut, telekommunikaatio, vesi- ja jätehuolto, väestönsuojat, terveysteknologia ja koulutuspalvelut.

EU:n tuki Ukrainalle on välttämätöntä ja meidän on pidettävä rivimme tiiviinä. Kremlin propaganda-apparaatti hyödyntää pienimmätkin rakoilut armotta. Yhdysvaltain rahoitushaasteet ja tulevat presidentinvaalit lisäävät painetta EU:n suuntaan.

Ukrainan puolustuskyvyn tukeminen onkin ensisijaisen tärkeää. EU-jäsenyysneuvottelujen avaaminen niin pian kuin mahdollista olisi askel oikeaan suuntaan. Maan modernisointi ja länsi-integraatio ovat avainasemassa Ukrainan tulevaisuudelle.

Ehdotamme InvestUkraine -rahaston perustamista nopeuttamaan Ukrainan jälleenrakentamista. Rahasto voisi julkisen ja yksityisen pääoman avulla vivuttaa tulevina vuosina yhteensä jopa 150 miljardin euron investoinnit sekä tukea samalla vihreää siirtymää ja digitalisaatiota.

Lisäksi ehdotamme EU-yrityskonsortiomekanismin luomista koordinoimaan eurooppalaisten yritysten osallistumista Ukrainan jälleenrakennukseen ja eurooppalaisiin rahoitushankkeisiin. Mekanismi varmistaisi yhteiseurooppalaisen joukkuepelin jälleenrakentamisessa.

Nyt on aika toimia. Ukraina tarvitsee meidän apuamme ja yhdessä voimme auttaa maata nousemaan tuhon keskeltä vahvempana ja kestävämpänä kuin koskaan. Jatketaan siis Ukrainan tukemista niin pitkään kuin tarvetta on.

Tutustu Ukrainaa koskeviin EU-aloitteisiimme