Rasi bloggaa: Spitzenkandidat sivuutettiin mutta demokratia toteutui EU:n huippuvirkojen nimityksessä

EU-johtajat tarvitsivat kolme huippukokousta sopiakseen EU:n huippuvirkojen nimityksestä. Euroopan parlamentin puolueiden ennen toukokuisia vaalejaan asettamat kärkiehdokkaat, spitzenkandidatit, saivat kaikki väistyä kun jäsenmaat hakivat kompromissia. Nimityksissä demokratia kuitenkin toteutui ja ensi viikolla kuulemme EU:n politiikkalinjauksista lähivuosiksi.

Komission puheenjohtajaksi ehdotettiin lopulta Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenia.  Häntä ennen sekä keskusta-oikeistolaisen EPP-ryhmän kärkiehdokas Manfred Weber sekä sosiaalidemokraattien Frans Timmermans oli sivuutettu. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi nimitettiin Belgian toimitusministeristön pääministeri Charles Michel, keskustalaisen Renew Europe -ryhmän ehdokas. Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi nimitettiin Espanjan ulkoministeri Josep Borrell. Hän on pitkän linjan kansanedustaja, ministeri ja europarlamentaarikko, ja Espanjan sosiaalidemokraattisen puolueen jäsen. Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi nimitettiin ranskalainen EPP-taustainen Christine Lagarde joka on toiminut Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtajana vuodesta 2011.

Mikä näitä neljää ehdokasta yhdistää? Sen lisäksi että he olivat kaikki täysiä yllätysnimiä jopa Brysselin EU-ihmisille, he ovat kaikki kokeneita poliitikkoja ja ovat toimineet merkittävissä tehtävissä sekä kotimaassaan, että EU-tasolla. Ja mikä erityisen tärkeää heidät kaikki tunnetaan hyvin EU- ja integraatiomyönteisinä. Nyt EU:n johtoon saadaan vastapaino EU:ta hajoittaville voimille.

Julkisuudessa on kuultu ääniä ehdokkaiden puolesta ja vastaan. On esitetty että ”demokratia ei toteutunut” komission puheenjohtajan valinnassa. Totuus on kuitenkin se, että valinnassa on toimittu EU:n perussopimusten asettaman prosessin mukaisesti. Jäsenmaiden demokraattisesti valitut päämiehet Eurooppa-neuvostossa ovat valinneet ehdokkaan ottaen huomioon Euroopan Parlamentin vaalit, jotka EPP-ryhmä voitti.

von de Leydenin on määrä linjata ensi viikolla EU:n lähivuosien politiikka. Tullakseen nimitetyksi von der Leyen tosin tarvitsee nyt Euroopan parlamentin ehdottoman enemmistön tuen äänestyksessä, eli vähintään 375 ääntä. EPP-ryhmä sekä suuri osa S&D- ja RE-ryhmän mepeistä äänestänee hänen puolestaan, mahdollisesti myös oikeistopopulistiset ECR- ja ID-ryhmät. Vihreät, GUE ja osa S&D:stä todennäköisesti vastaan.