Jatkuvat lakot ja työtaistelu-uhat heikentävät työllisyyttä

14.11.2013

Keskitetyn työmarkkinasovun tavoitteena oli turvata työrauha ja samalla vahvistaa työpaikkojen pysymistä Suomessa sekä yritysten mahdollisuuksia pärjätä kansainvälisessä kilpailussa.

– Nyt tämä kaikki on uhattuna, kun jatkuvat lakot ja lakonuhat alkoivat heti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Tämä osoittaa, että nykyinen työmarkkinajärjestelmä ei Suomessa toimi, sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies tänään Vaasassa Pohjanmaan kauppakamarin Syysfoorumissa. Häkämiehen mukaan Suomen kasvu kyntää yhtä syvällä kuin eteläisen Euroopan kriisimaissa, mutta tämä tieto ei selvästikään ole saavuttanut koko ay-kenttää. Ensin työmatkaliikennettä vaikeutettiin kahdella lakolla pääkaupunkiseudulla, vaikka molemmat alat olivat keskitetyn sopimuksen piirissä.

Nyt uhkana on lakko ilmailualalla, joka ei liittynyt keskitettyyn sopimukseen.

– Ilmailualalla taloudellinen tilanne on erittäin kireä. Useat alan työtaistelu-uhat heikentävät alan tilannetta ja työllistämisedellytyksiä. Sovittelu ei ole toistaiseksi tuottanut edistystä ja lakkojen toteutuminen näyttää yhä todennäköisemmältä.

Ilmailualan sopimusneuvotteluja on uhattu vauhdittaa tukilakoilla, joihin mahdollisesti osallistuisi myös keskitetyn sopimuksen hyväksyneitä aloja.

– Tukilakot ovat sinänsä laillisia, mutta mitä merkitystä on työrauhaan liittyvillä sopimuksilla, jos niistä ei pidetä kiinni, kysyi Häkämies.

– Tässä akuutissa tilanteessa on edellytettävä, että sovittelu etenee ja että jo syntyneitä sopimuksia kunnioitettaisiin. Lakkojen laajentaminen mahdollisin tukitoimin osoittaisi suurta vastuuttomuutta. Tukilakot rapauttaisivat entisestään edellytyksiä työllisyyskehityksen vahvistamiseen ja heikentäisivät uskoa suomalaisen työmarkkinajärjestelmän toimivuuteen, Häkämies toteaa.